Торт медовий рецепт у домашніх умовах
Для початку, розповім Вам невелику історію.
«Медовик» — смачний десерт, що складається з безлічі шарів, просочених кремом. Існує легенда про його появу. Єлизавета, дружина Імператора Олександра I взагалі не їла мед. Службовці кухні про це знали і до складу страв його не додавали.
Одного разу в палацову кухню прийняли нового молодого кухаря. Було сказано спекти що-небудь цікаве. Про вподобання Єлизавети, новий кондитер не був обізнаний. Він хотів виділитися, і вирішив приготувати випічку саме з цим забороненим продуктом!
Торт вдався просто на славу! Шари його були настільки смачні, повітряні й просочені смачним кремом, що здавалися невагомими. А за смаком він нагадував карамель.
Спробувавши новий десерт Єлизавета запитала про його склад. Але кондитер уже знав про вподобання імператриці. Йому все розповіли, щоправда після того, як він уже приготував частування. Але все ж обманювати він теж не став. І коли кухар сказав, що подане частування — медове, вона лише розсміялася. Пізніше Єлизавета веліла добре віддячити йому за його винахідливість. З того часу це було її улюбленим десертом!
Медовик — класичний рецепт із кремом на згущеному молоці та вершковому маслі
Приступимо до приготування. Пропоную Вашій увазі рецепт, в якому ми все розглянемо буквально покроково. Також на кожен крок буде дана фотографія.
Інгредієнти для коржів:
- яйця 4 шт.
- цукор 1 ст.
- мед 4 ст. л.
- вершкове масло 100 гр.
- борошно 3 ст.
- сіль дрібка
- ванілін — на кінчику ножа
- сода 1 ст. л.
Інгредієнти для крему:
- вершкове масло 250 гр
- згущене молоко 1 банка (380 гр.)
Для зручності вимірювання рекомендую взяти склянку 250 мл.
Приготування тіста та випікання коржів
Є два способи приготування тіста
- на водяній бані
- у каструлі на вогні
За цим рецептом ми будемо готувати його на водяній бані. Підготуйте миску і каструлю. Розмір слід підібрати так, щоб миска закривала її ніби кришкою.
Каструлю з водою поставити на вогонь. Дуже важливо налити її стільки, щоб у момент закипання вона не діставала до денця миски. Тобто інгредієнти будуть розтоплюватися не на воді, а на парі.
Коли вода закипить, у миску викласти вершкове масло, цукор і мед.
Краще використовувати продукти хорошої якості, тоді коржі вийдуть дуже ніжними й ароматними.
Пам’ятайте, що від того, яким за смаком буде мед, такими й будуть спечені коржі. А від цього безпосередньо залежить смак загалом і всього десерту. Тому, перш ніж його викладати в загальну масу, спробуйте.
А також використовуйте олію хорошої якості, а саме з жирністю 82,5%. Якщо воно має відсоток нижчий, то в ньому напевно містяться трансжири і пальмова олія, які шкідливі для здоров’я.
Усі продукти слід розтопити, щоб домогтися однорідної консистенції. На це піде приблизно 10 хвилин. Не забувайте при цьому постійно помішувати вміст. Вогонь має бути досить сильним, щоб вода постійно кипіла.
В окремому посуді збити яйця до появи невеликої пінки. Необхідно, щоб жовток добре з’єднався з білком, тому що при потраплянні в гарячу суміш білок може згорнутися.
Тому збивати краще за допомогою міксера, або вінчика. У розтоплену масу повільно влити збиті яйця, обов’язково при цьому інтенсивно помішувати. Маса гаряча, і яйця в ній можуть просто зваритися.
Не знімаючи миску з каструлі, додати соду.
Соду гасити не варто. Вона погаситься медом у процесі приготування тіста. Уже в готовому виробі його смак абсолютно не буде відчуватися.
Прогріти суміш на водяній бані слід до такого стану, поки не закінчиться процес активного піноутворення. Після цього зняти з вогню. Вийшла дуже повітряна маса.
У глибокий посуд просіяти борошно в потрібному нам обсязі. Додати ванілін і перемішати його з борошном.
У процесі просіювання борошно стає більш пухким, збагачується киснем. Коржі виходять більш пишним і вище піднімаються.
Потім, невеликими порціями додати борошно. Рекомендується, при його введенні в тісто, попередньо ще раз його просіяти. Після введення борошна все ретельно перемішати. І таким самим чином перемішувати, поки все борошно не буде додано в тісто.
Додавайте борошно частинами і при цьому замішуйте, поки перемішуючи суміш ложкою.
Вийшла липка однорідна маса, вона ще досить рідка. Можна досипати до неї решту борошна і так само перемішати. При цьому тісто залишиться липким, але вже більш щільним.
Тепер, коли ложкою вже перемішати важко, злегка «підпилити» борошном робочу поверхню. Викласти тісто на стіл і продовжити його вимішувати вже руками. Необхідно довести його до такої щільності, щоб можна було його зібрати. При цьому тісто візьме ще борошна зі столу, тому за необхідності його потрібно буде підсипати.
Готове тісто вже не липне до рук і до столу, воно ніби стікає з руки. І якщо залишити його на столі, то воно буде злегка роздаватися в сторони. Однак не дуже сильно, хоча й видно оку.
Далі слід сформувати невелику ковбаску. Потім обернути її харчовою плівкою і прибрати на холод, приблизно на 1 годину. Коли воно достатньо охолоне, то стане трохи щільнішим і майже не липнутиме до рук.
Після того, як воно настоїться, його необхідно розділити на 8, приблизно рівних частин.
З кожного шматочка розкачати кульку, надавши їй округлої форми. На робочому столі залишаємо лише одну, з якою будемо працювати. Решту скласти в миску, прикрити харчовою плівкою, рушником і відправити в холодильник.
Розкачати кульку в тонкий корж. Оскільки тісто трохи липке, необхідно трохи «припудрити» його борошном. Розкачати до потрібного розміру та товщини. Розмір можете відміряти, скориставшись кришкою від каструлі. З її допомогою будемо формувати рівні коржі. А товщина виробу має вийти не більше 0,5 см.
Найкраще коржі розгортати на пергаментному папері. Згодом їх буде зручніше з неї знімати. Та й перенести заготовку на деко також буде простіше.
З отриманого тонкого пласта необхідно вирізати корж. Обрізки не викидаємо, їх рекомендується викласти поруч, надалі вони знадобляться нам для прикрашання торта.
Щоб швидше вирізати корж, як уже зазначалося, можна використовувати відповідну за розміром кришку від каструлі.
Корж відправити в заздалегідь прогріту до 160-180 градусів духовку. Важливо не перетримати його в ній, інакше він вийде дуже крихким і пересмаженим. І як наслідок, погано просочиться кремом.
Кожен корж випікати близько 5 хвилин до появи рудуватого відтінку. Виймаємо з духовки готову заготовку, і знімаємо з пергаменту. Вона має вийти м’якою, але коли охолоне трохи затвердіє.
За аналогією те саме проробляємо з кульками тіста, що залишилися, дістаючи їх по одній із холодильника.
- Є і ще спосіб, коли коржі випікають у прогрітій до 200 градусів духовці. У цьому випадку часу для випічки знадобиться лише 2 хвилини.
Дуже зручно користуватися під час випікання двома деками. Поки один корж випікається, ми формуємо другий. У цьому разі і духовка не простоює, і часу на випікання йде вдвічі менше.
Після закінчення випічки всі спечені обрізки зібрати і скласти в деко. Спочатку слід трохи подрібнити їх руками, потім можна скористатися качалкою. Виходять крихти різні за величиною, вони будуть виглядати на нашому торті досить цікаво.
А можна скористатися і блендером. У цьому випадку можна отримати більш дрібну крихту. Тут вже кому як зручніше.
Перекласти крихти в миску і залишити до потрібного моменту.
Приготування масляного крему на згущеному молоці
Приступимо до приготування крему. У миску викласти масло, необхідно щоб воно було злегка розм’якшеним. Ще раз повторюся, що масло краще використовувати жирністю 82,5 %.
Крем готується дуже просто. Це раніше на це витрачалося багато часу, бо збивали здебільшого вручну. Тепер практично у кожного є міксер. А з його допомогою все відбувається просто в рази швидше.
Спочатку слід протягом 4 хвилин збити масло, щоб вийшла об’ємна, еластична маса білого кольору. Швидкість повинна при цьому бути високою.
Основні секрети цього крему такі:
- добре збите вершкове масло
- масло і згущене молоко мають бути приблизно однієї температури
Потім невеликими порціями влити згущене молоко, продовжуючи при цьому збивати крем. Збивати приблизно 10 хвилин до отримання однорідної повітряної консистенції. Головне в процесі приготування його не перебити, уважно стежте за його станом.
Якщо ж масляний крем «відсікається» (виходить наче з крупинками), потрібно трохи його підігріти і збити знову.
Збираємо торт
На красиве плоске блюдо або підставку викласти перший корж. Гарненько змастити його отриманим кремом. Викладати його потрібно в міру, щоб шар був тільки промазаний і не був занадто товстим.
Для того, щоб його вистачило на всі коржі, приблизно розділіть його в мисці на потрібну кількість частин.
Таким же чином промазати всі коржі. Залиште крем і на верхню частину. На ній будуть кріпитися крихти.
Ось так виглядає зібраний торт, обмазаний кремом з усіх боків.
Коли весь торт зібраний його потрібно обсипати підготовленою крихтою.
Спочатку крихту «прикріпити» до боків. Для цього потрібно просто підставити до краю човник, і акуратно присипаючи крихту, притискати її. Потім посипати верх. Ось такий вигляд має торт у готовому вигляді.
Рекомендується залишити його на столі на 2-3 години для просочення, потім прибрати в холодильник. За цей час він стане більш вологим, коржі вберуть у себе крем і з’явиться потрібний медовий присмак. Подавати торт зі свіжозавареним ароматним чаєм!
Важко описати словами, яким смачним він виходить. Я думаю, що нітрохи не гірший за той, що був поданий до столу імператриці Єлизавети.
Домашній «Медовик» своїми руками із заварним кремом
Як Вам уже відомо, існує величезна кількість рецептів цього десерту. Пропоную приготувати ще один із варіантів, і тоді вже визначитися, який же сподобався більше. За цим рецептом він вийде дуже ніжним, смачним і добре просоченим.
Коржі тонкі і трохи вологі, вони добре тримають форму. Виходить він досить ситним, щоб насититися, вистачає всього одного шматочка.
Варіантів приготування Медовика безліч, та й із кремом для його прикрашання не бракує. Це може бути як сметанний крем із цукром, варене згущене молоко, масляний або заварний крем, карамель і багато іншого. Нижче буде детально описано, як приготувати Медовик із заварним кремом.
Інгредієнти для коржів:
- яйця 3 шт.
- вершкове масло 150 гр.
- мед 3 ст. л.
- цукор 1,5 ст.
- борошно 3 ст.
- сода 3 ч. л.
- мелений волоський горіх 200 гр.
- печиво 4-5 шт.
Інгредієнти для крему:
- яйця 3 шт.
- борошно 3 ст. л.
- цукор 1 ст.
- молоко 3 ст.
- вершкове масло 200 гр.
- згущене молоко 1 банка (380 гр.)
Приготування тіста
Якщо в минулому рецепті ми готували тісто на водяній бані, то в цьому рецепті я покажу, як його можна замісити в каструлі на вогні.
Потрібні продукти попередньо перед приготуванням потрібно дістати з холодильника. Вони нам потрібні кімнатної температури.
У глибоку чашку розбити яйця і додати цукор. Міксером на високій швидкості збити їх до зміни кольору на практично білий. Також маса має збільшитися в об’ємі, а цукор повністю розчинитися.
У каструлю викласти олію та мед, і поставити на середній вогонь. Постійно помішуючи дати можливість продуктам повністю розтопитися.
Коли маса стане однорідною, можна додати збиті яйця з цукром. Вливати слід тоненькою цівкою, при цьому безперервно помішуючи масу досить інтенсивно, щоб яйця не згорнулися.
На помірному вогні потрібно довести отриману суміш до кипіння. Не переставайте розмішувати, щоб уникнути пригорання. Коли все закипіло, необхідно зняти каструлю з вогню і додати соду.
Усе добре розмішати, каструлю поставити на плиту і знову довести вміст до кипіння.
Коли сода вступить у реакцію з медом, почнеться процес утворення піни, тому додаємо її в чистому вигляді. Тобто гасити її не треба.
Невеликими порціями додати половину попередньо просіяного борошна. Замісити тісто за допомогою ложки. Потім додати ще частину борошна і знову вмішати його в отриману суміш. Коли вона знову стане однорідною, всипати частину, що залишилася, і замісити тягуче тісто прямо в каструлі.
Тісто готове. Тепер каструлю потрібно накрити і залишити на 1 годину для настоювання.
Готуємо заварний крем
У каструлю налити молоко і поставити на помірний нагрів. Якщо хочете, щоб крем вийшов більш поживним, то використовуйте молоко 3,2, або навіть 6% жирності. Але можна використовувати і молоко з меншим відсотком. Смачно вийде в будь-якому разі. Тим паче, що в складі буде ще й олія.
У глибокій чашці змішати яйця з цукром і борошном. Сильно збивати не треба, потрібно просто домогтися однорідності. Збити можна як міксером, так і просто вінчиком.
Вилити яєчну суміш у гаряче, але не кипляче молоко.
Поступово крем починає густіти, і щойно він закипить, потрібно зменшити вогонь. Продовжити варити до консистенції густої сметани. При цьому його слід частіше перемішувати, щоб маса вийшла без грудочок і не пригоріла. Якщо це станеться, то можна буде вважати, що крем зіпсований. Навіть якщо зверху він і залишиться світлим, то запах все одно пошириться і буде відчуватися. Тому надовго від каструлі не відлучайтеся.
Коли крем стане потрібної щільності, вимкнути нагрів.
Додати в отриману масу вершкове масло і згущене молоко, все добре перемішати і дати їй повністю охолонути.
Можна не робити крем таким насиченим, і згущене молоко не додавати. Достатньо буде обмежитися в цьому випадку лише вершковим маслом, яке нагадаю, краще мати 82,5 %.
Крем виходить не дуже густий, що добре підходить для просочення торта.
Приготування торта
Наше тісто охололо, переходимо до формування та випікання коржів. Остигле тісто викласти на попередньо «припорошену» борошном робочу поверхню.
Ретельно вимісити його руками, щоб тісто стало більш щільним і менш липким. Правильно замішаний, він не повинен липнути до столу і рук. Водночас воно має зберегти свою пластичність і не стати надмірно жорстким.
Сформувати досить товстеньку ковбаску. Так буде зручніше нарізати тісто на рівні шматочки.
Розділити її приблизно на 8 рівних частин. Саме стільки коржів у нас повинно буде вийти в кінцевому підсумку.
Кожен шматочок попередньо обваляти в борошні і надати йому округлої форми для легшого розкачування. Залишити потрібний шматок, а решту накрити рушником, щоб запобігти завітрюванню.
Потім потрібно розкачати коржі за розміром форми для випічки. Перекласти заготовку і відправити її в розігріту до 180 градусів духовку, випікати приблизно 4 — 5 хвилин.
Або ж коржі можна розкачати на пергаментному папері та спекти на деку. А потім вирізати за заданою формою.
За аналогією розкачати і спекти всі коржі, що залишилися.
Коли у нас усе готово, приступимо до складання нашого десерту. У роз’ємну форму встановити додатковий бортик, оскільки готовий Медовик вийде високим.
Кожен корж рясно змастити кремом і посипати горіхами. Але робити це і не обов’язково. Якщо Ви не любитель волоських горіхів, або у Вас їх просто немає, то можете їх не додавати!
Промащуйте коржі рівномірно, і слідкуйте за тим, щоб Вам вистачило крему на їх усі. Таким чином потрібно зібрати весь торт цілком. Самий верхній корж горіхами посипати не обов’язково, у нас буде для цього вже підготовлена крихта. Хоча зайвим не буде, можете додатково й посипати, тим паче, якщо горішки залишилися.
Підготовлене печиво покласти в пакет і потовкти його качалкою в дрібну крихту.
Ретельно посипати верх крихтою з печива і залишити трохи на боки. У такому вигляді залишити торт на 4 — 5 годин для просочення.
Коли він просочиться, потрібно буде акуратно зняти форму і бортики, і добре обсипати боки. Наш медовик із заварним кремом готовий. Прикрасити його можна за своїм бажанням.
Невелика порада: оскільки торт виходить особливо ніжним, краще зібрати його відразу на красивому блюді або ж підставці, на якій виріб і буде згодом подаватися.
Медовик вийшов дуже ніжним, добре просоченим і неймовірно смачним. Обов’язково приготуйте такий, він Вам сподобається!
Відео про те, як приготувати медовий торт «Рижик» зі сметанним кремом
Одним із традиційних вважається Медовик, приготований на сметанному кремі. Саме в такому виконанні готували його наші мами та бабусі. І хоча називається торт у всіх випадках однаково, смак у всіх варіантах виходить різним.
Цей рецепт, мабуть, є в кожній книзі рецептів тих, хто займався випічкою у 80-ті роки. Його передавали буквально з рук у руки. І це зовсім не випадково. У ті роки він був просто мега-популярним. Причому саме зі сметанним кремом.
А вся справа в тому, що вершкове масло було в дефіциті. І виділити пачку масла на крем було особливою розкішшю. Тому й використали сметанний аналог. Виходив він не таким густим, як заварний чи масляний. Але від цього він не ставав менш смачним. А зараз і такий крем можна зробити більш густим завдяки загусникам.
Давайте подивимося весь процес від початку до кінця.
Також у цьому рецепті Ви зможете подивитися і всі незрозумілі моменти. А саме, якої консистенції має вийти тісто для випікання коржів, як їх розкачувати та до якого стану запікати.
Як Ви бачите, все досить просто, потрібно лише трохи часу. Два рецепти з покроковим описом і одне відео Вам у цьому допоможуть. Коли ви спробуєте приготувати всі з них, то вже сміливо можна компонувати рецепт коржів і кремів.
Комусь здасться простіше зробити крем на плиті, а хтось по-старому замісить його на водяній бані. Так само і з кремом. Готувати можна з тим, який більше подобається. Наприклад, можна взяти за основу будь-який із сьогодні запропонованих варіантів і додати в нього свіжі або заморожені ягоди.
Те ж саме стосується і прикраси. Торт можна прикрасити не тільки крихтою, а й шаром крему. Прикрасити його ягодами, або фруктами, або ж зробити фігурки з мастики.
У наш час цей торт користується величезною популярністю. Багато господинь, при виборі десерту до чаю, зупиняються саме на ньому. Адже він виходить дуже ніжним, оксамитовим, а аромат меду нікого не залишає байдужим.
Існує безліч рецептів цього частування. Так само, як і величезна кількість кремів. Я хочу поділитися з Вами воістину смачним рецептом приготування, який мені полюбився ще з дитинства. На кожен мій день народження його пекла моя мама. А тепер печу його я своїм дітям, і він все також популярний серед наших рідних.
Бажаю Вам завжди вдалої випічки. Смачного!
Джерело: сайт https://goloborod.icu/