Skip to content

Menu

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Київські розваги
Written by admin on 14.04.2025

Шакшука — яєчня з помідорами

Кулінарні рецепти Article

Шакшука - яєчня з помідорами

Шакшука

Кухар: Карина Кумикова Шакшука — з цим словом я познайомилася зовсім недавно. Чому я кажу слово, а не страву? Та просто тому, що з раннього дитинства яєчня з помідорами — одна з моїх улюблених страв із категорії «нашвидкуруч». Але тільки зараз дізналася, що яйця, обсмажені з помідорами, у багатьох країнах світу називають певним словом, а саме, шакшукою. Але в чому особливість, точніше кажучи, чим відрізняється шакшука від звичайної яєчні з помідорами? Думаю, головною відмінністю є додавання до страви спецій. Але, давайте, почнемо по порядку.

Читать далееЖуравлина в цукровій пудрі приготування в домашніх умовах

на 4 порції Інгредієнти:

  • оливкова олія — 4 ст.л.
  • головка цибулі — 1 шт.
  • червоний перець — 1 шт.
  • зелений перець — 1 шт.
  • зубчики часнику — 6 шт.
  • солодка паприка — 2 ч. л.л.
  • зерна кумина або зіри — 0,5 ч. л.л.
  • каєнський перець — 0,5 ч. л.л.
  • стиглі помідори або помідори (томати) у власному соку — 800 г.
  • цукор — 2 ч.л.
  • лимонний сік — 1 ст.л.
  • яйця — 6-8 шт.
  • листя коріандру або петрушки
Читать далееІндичка з овочами в казані, тушкована із зеленим горошком

Спосіб приготування:

  1. Цибулю та перці дрібно нарізати кубиками.
  2. Зубчики часнику пропустити через часникодавку.
  3. Розігріти оливкову олію на сковороді, додати цибулю.
  4. Цибулю обсмажити до золотистого кольору, додати перець.
  5. Коли перець стане м’яким, додати в пательню часник і всі спеції, крім каєнського перцю. Обсмажити все протягом кількох хвилин.
  6. Додати помідори і все добре перемішати або навіть трохи розім’яти.
  7. Додати цукор і довести шакшуку до кипіння.
  8. Зменшити вогонь і на дрібному вогні наша майбутня шакшука має готуватися протягом 30 хвилин.
  9. Додати каєнський перець.
  10. Вбити яйця. Готувати яйця на дрібному вогні протягом 10 хвилин так, щоб білок став твердим, а жовток залишився м’яким.
  11. Готову шакшуку посипати дрібно нарізаним листям коріандру.

Яєчня з помідорами

Яєчня з помідорами — як правильно приготувати?

Читать далееТірамісу в домашніх умовах рецепт із фото

Шакшука — страва, що бере свій початок із Північної Африки, яка з часом набула величезної популярності на Середньому Сході, особливо в Ізраїлі. Нині ця страва стала поширюватися і в Європі. Батьківщиною шакшуки вважається Туніс, а в перекладі слово шакшука означає «суміш». Саме цим н є шакшука. Але сумішшю чого, яких продуктів, не рахуючи, яєць і помідорів?

Як я вже й казала, це обов’язково спеції, а й ще овочі та зелень — петрушка або листя коріандру (кінзи). Хоча додавання овочів необов’язкове, цю страву дуже часто готують із болгарськими перцями. Також можна додати цукіні. Взимку в шакшуку часто додають заздалегідь відварену картоплю. Подається шакшука з хлібом.

Читать далееСалат заманіха з помідорів і перцю - зимова закуска зі списку маст-хев

Варіацій приготування шакшукі незліченна безліч. Якщо говорити про один з основних компонентів шакшуки — помідори, то треба сказати, що тут можна використовувати як свіжі (саме так готує шакшуку Йотам Оттоленгі), так і консервовані помідори у власному соку. До речі, зовсім недавно я дізналася дуже цікавий факт про помідори. Виявляється, обсмажені помідори, а також консервовані помідори, корисніші за свіжі. У помідорах міститься потужний антиоксидант лікопін, який не тільки чинить омолоджувальний вплив на організм, а й запобігає ризику розвитку раку. Так ось, доведено, що лікопін краще засвоюється, якщо їжа містить жири, а також якщо помідори приготували з їхньою термічною обробкою… Таким чином, лікопін, так би мовити, краще підготовлений для засвоєння нашим організмом. Висновок: їжте шакшуку щодня — будете здорові! Я, наприклад, дуже люблю салат із моцарели і помідор, але після того, як дізналася про користь лікопіну, буду, напевно, більше вдаватися до вищеописаного рецепту шакшуки.

Що потрібно знати про приготування яєць для шакшукі? У принципі, тільки одне: в ідеалі жовтки не повинні згорнутися. Щойно білок згорнеться, а жовтки ще ні — обирайте з вогню і подавайте на стіл!

Читать далееПиріжки із сайрою та капустою в духовці

Тепер про спеції. Чилі — обов’язковий компонент цієї страви. Це може бути і солодка паприка, і каєнський перець, або навіть свіжий перець чилі. Головне, щоб перець чилі був у будь-якому його прояві. Зерна кумина або зіри також дуже часто перебувають у списку інгредієнтів шакшуки.

Цей рецепт шакшуки я знайшла в колонці газети Гардіан. Автором його є журналіст і автор численних книг про їжу, Felicity Cloake (не ризикую перекласти російською мовою). :))

Поєднання продуктів: яйця з помідорами

Читать далееЯк приготувати бефстроганов із яловичини зі сметаною

Звичайна яєчня з помідорами і шакшука, звичайно ж, не єдині страви, де успішно поєднуються яйця з помідорами. Ще однією з таких страв є дуже поширена в Китаї страва, яка так і називається, смажені яйця з помідорами. У Китаї його називають по-різному: xi hong shi chao dan або fan qie chao dan, усе залежить від регіону. Але, по суті, означають вони одне — смажені яйця з помідорами.

Як приготувати яєчню з помідорами, назвемо її, по-російськи, ми знаємо. Як приготувати яєчню з помідорами по-єврейськи — шакшуку, знаємо теж. Чим же відрізняється яєчня з помідорами по-китайськи від усіх інших? Головна відмінність полягає в техніці приготування як яєць, так і помідорів. Помідори завжди ріжуться часточками, а яйця перед смаженням завжди збиваються. SIGUTE_DI в одному зі співтовариств ЖЖ дуже добре описала цей рецепт смажених яєць з помідорами по-китайськи і виклала покрокові фотографії.

Читать далееЧим відрізняються кекси, мафіни та капкейки

А яку яєчню з помідорами найбільше любите ви?

Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/

Related Posts:

  • Класичне харчо зі свинини
  • Як приготувати кролика
  • Тісто на молоці для пиріжків
  • Тісто на молоці для пиріжків
  • Пиріг із капустою
  • Курка з баклажанами в духовці фото рецепт

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025