Шакшука — яєчня з помідорами
Шакшука
Кухар: Карина Кумикова Шакшука — з цим словом я познайомилася зовсім недавно. Чому я кажу слово, а не страву? Та просто тому, що з раннього дитинства яєчня з помідорами — одна з моїх улюблених страв із категорії «нашвидкуруч». Але тільки зараз дізналася, що яйця, обсмажені з помідорами, у багатьох країнах світу називають певним словом, а саме, шакшукою. Але в чому особливість, точніше кажучи, чим відрізняється шакшука від звичайної яєчні з помідорами? Думаю, головною відмінністю є додавання до страви спецій. Але, давайте, почнемо по порядку.
на 4 порції Інгредієнти:
- оливкова олія — 4 ст.л.
- головка цибулі — 1 шт.
- червоний перець — 1 шт.
- зелений перець — 1 шт.
- зубчики часнику — 6 шт.
- солодка паприка — 2 ч. л.л.
- зерна кумина або зіри — 0,5 ч. л.л.
- каєнський перець — 0,5 ч. л.л.
- стиглі помідори або помідори (томати) у власному соку — 800 г.
- цукор — 2 ч.л.
- лимонний сік — 1 ст.л.
- яйця — 6-8 шт.
- листя коріандру або петрушки
Спосіб приготування:
- Цибулю та перці дрібно нарізати кубиками.
- Зубчики часнику пропустити через часникодавку.
- Розігріти оливкову олію на сковороді, додати цибулю.
- Цибулю обсмажити до золотистого кольору, додати перець.
- Коли перець стане м’яким, додати в пательню часник і всі спеції, крім каєнського перцю. Обсмажити все протягом кількох хвилин.
- Додати помідори і все добре перемішати або навіть трохи розім’яти.
- Додати цукор і довести шакшуку до кипіння.
- Зменшити вогонь і на дрібному вогні наша майбутня шакшука має готуватися протягом 30 хвилин.
- Додати каєнський перець.
- Вбити яйця. Готувати яйця на дрібному вогні протягом 10 хвилин так, щоб білок став твердим, а жовток залишився м’яким.
- Готову шакшуку посипати дрібно нарізаним листям коріандру.
Яєчня з помідорами — як правильно приготувати?
Шакшука — страва, що бере свій початок із Північної Африки, яка з часом набула величезної популярності на Середньому Сході, особливо в Ізраїлі. Нині ця страва стала поширюватися і в Європі. Батьківщиною шакшуки вважається Туніс, а в перекладі слово шакшука означає «суміш». Саме цим н є шакшука. Але сумішшю чого, яких продуктів, не рахуючи, яєць і помідорів?
Як я вже й казала, це обов’язково спеції, а й ще овочі та зелень — петрушка або листя коріандру (кінзи). Хоча додавання овочів необов’язкове, цю страву дуже часто готують із болгарськими перцями. Також можна додати цукіні. Взимку в шакшуку часто додають заздалегідь відварену картоплю. Подається шакшука з хлібом.
Варіацій приготування шакшукі незліченна безліч. Якщо говорити про один з основних компонентів шакшуки — помідори, то треба сказати, що тут можна використовувати як свіжі (саме так готує шакшуку Йотам Оттоленгі), так і консервовані помідори у власному соку. До речі, зовсім недавно я дізналася дуже цікавий факт про помідори. Виявляється, обсмажені помідори, а також консервовані помідори, корисніші за свіжі. У помідорах міститься потужний антиоксидант лікопін, який не тільки чинить омолоджувальний вплив на організм, а й запобігає ризику розвитку раку. Так ось, доведено, що лікопін краще засвоюється, якщо їжа містить жири, а також якщо помідори приготували з їхньою термічною обробкою… Таким чином, лікопін, так би мовити, краще підготовлений для засвоєння нашим організмом. Висновок: їжте шакшуку щодня — будете здорові! Я, наприклад, дуже люблю салат із моцарели і помідор, але після того, як дізналася про користь лікопіну, буду, напевно, більше вдаватися до вищеописаного рецепту шакшуки.
Що потрібно знати про приготування яєць для шакшукі? У принципі, тільки одне: в ідеалі жовтки не повинні згорнутися. Щойно білок згорнеться, а жовтки ще ні — обирайте з вогню і подавайте на стіл!
Тепер про спеції. Чилі — обов’язковий компонент цієї страви. Це може бути і солодка паприка, і каєнський перець, або навіть свіжий перець чилі. Головне, щоб перець чилі був у будь-якому його прояві. Зерна кумина або зіри також дуже часто перебувають у списку інгредієнтів шакшуки.
Цей рецепт шакшуки я знайшла в колонці газети Гардіан. Автором його є журналіст і автор численних книг про їжу, Felicity Cloake (не ризикую перекласти російською мовою). :))
Поєднання продуктів: яйця з помідорами
Звичайна яєчня з помідорами і шакшука, звичайно ж, не єдині страви, де успішно поєднуються яйця з помідорами. Ще однією з таких страв є дуже поширена в Китаї страва, яка так і називається, смажені яйця з помідорами. У Китаї його називають по-різному: xi hong shi chao dan або fan qie chao dan, усе залежить від регіону. Але, по суті, означають вони одне — смажені яйця з помідорами.
Як приготувати яєчню з помідорами, назвемо її, по-російськи, ми знаємо. Як приготувати яєчню з помідорами по-єврейськи — шакшуку, знаємо теж. Чим же відрізняється яєчня з помідорами по-китайськи від усіх інших? Головна відмінність полягає в техніці приготування як яєць, так і помідорів. Помідори завжди ріжуться часточками, а яйця перед смаженням завжди збиваються. SIGUTE_DI в одному зі співтовариств ЖЖ дуже добре описала цей рецепт смажених яєць з помідорами по-китайськи і виклала покрокові фотографії.
А яку яєчню з помідорами найбільше любите ви?
Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/