Щи добові з квашеної капусти старовинний рецепт
Ось я завжди знала, що є така назва, як «добові щі», але ніколи не розуміла, звідки вона взялася і що означає. Здогадок завжди було багато: від того, що їх готують цілу добу до того, що це норма раціону на одну людину. Оскільки у нас у сім’ї цю страву ніколи не готували, то й розгадувала я цю загадку самостійно. Хоча, як потім виявилося, моя мама знала, як готуються щі добові з квашеної капусти, старовинний рецепт приготування яких їй дістався ще від своєї мами, просто вона не любила його кислий смак, тому й не готувала. Ось так, мені довелося познайомитися зі щами вже, будучи дорослою панянкою. Одного разу в гостях у друзів нам подали на обід вельми дивну як на мене першу страву. Я довго не могла зрозуміти це суп чи тушкована капуста. Хоча смак мені сподобався, і я попросила рецепт. Господиня будинку тоді пояснила, що щі готують з вечора і виносять на холод, щоб заморозити, а тільки після цього наступного дня вносять у будинок і розігрівають до столу. Саме тому вони й називаються добовими, що смачнішими стають тільки через добу! Не можу сказати, що ця страва прижилася в мене вдома, але час від часу я її готую. Так би мовити, для різноманітності, тим більше, якщо в холодильнику стоїть баночка домашньої кислої капусти, то просто неможливо не приготувати такий супчик. Що цікаво, готувати його можна як на бульйоні, так і просто на воді. У такому разі це буде ідеальна страва для посту. Я ж більше готую його на курячому або м’ясному бульйоні, і обов’язково в тарілку готових щей кладу сметану і багато дрібнорубаної зелені. Виходить дуже смачно, апетитно і красиво.
— м’ясо (свинина, телятина, курка) — 700 г, — вода — 4 л, — кисла капуста — 500 г, — цибуля-ріпка — 1 шт., — томат-паста — 3 ст.л., — соняшникова олія — 5 ст.л., — бульби картоплі — 4 шт., — сіль, спеції, лавровий лист.
Сире м’ясо промиваємо добре водою, якщо потрібно вимочуємо і заливаємо холодною водою.
Першу воду з бульйону краще злити, оскільки вона містить багато солей і білків. Далі варимо м’ясо на невеликому вогні 1-1,5 години. Очищені бульби картоплі прямо цілком кладемо в бульйон до м’яса, коли воно буде наполовину готове. Продовжуємо варити, навіть якщо картопля розвариться, це буде тільки на краще.
На пательню наливаємо олію і кладемо кислу капусту, тушкуємо хвилин 25-30. Очищаємо цибулю-ріпку і шаткуємо кільцями, додаємо в сковороду разом із томат-пастою.
Можна підлити бульйон, щоб капуста була соковитою.
У каструлю з бульйоном викладаємо вміст сковорідки, додаємо сіль, спеції та доводимо до готовності ще 30 хвилин.
Подавати можна одразу, а можна заморозити і їсти через добу.А тим, хто любить перші страви зі свіжої капусти радимо дізнатися, як приготувати щі зі свіжої капусти зі свининою. Приємного апетиту!
Джерело: https://blogreceptov.icu/