Каша пшоняна з гарбузом на молоці рецепт
Каша пшоняна з гарбузом — перша страва, яка спадає на думку, коли мова заходить про те, чого б смачного приготувати з гарбузом. Варити таку кашу можна по-різному: на воді або на молоці, зробити її в’язкою або розсипчастою, додавати або не додавати наповнювачі у вигляді фруктів, сухофруктів або горіхів. Загалом, варіантів тьма. Я пропоную класику: каша пшоняна з гарбузом на молоці. Рецепт простий, полегшувати процес приготування більше просто нікуди! Ідеально для початківців. Ми не будемо окремо доводити до готовності крупу, а потім гарбуз. Варити будемо все разом — це швидко і каша виходить смачною, в міру в’язкою з помітними і оку і на смак шматочками гарбуза. Плюс при такому способі варіння вам не потрібно буде стояти біля плити, стежачи за тим, щоб каша не пригоріла або не втекло молоко. Перемішувати вміст каструлі в процесі приготування також немає потреби. І зауважте, все це без найменшої шкоди для смаку!
- крупа пшоняна — 200 г,
- гарбуз (очищений) — 400 г,
- молоко (1-2,5%) — 700 мл,
- вода — 50 мл,
- цукор — 2 ст. л. (або за смаком),
- сіль — 3/4 ч. л.,
- слив. олія — близько 50-70 г.
Як приготувати пшоняну кашу з гарбузом на молоці
У каструльку для варіння каші спочатку наливаємо воду (холодну), доводимо її до кипіння, після чого вливаємо молоко. Цей простий спосіб зведе до мінімуму ймовірність пригорання молока до дна каструльки.
Далі розчиняємо в молоці сіль і цукор. Нещільно прикриваємо каструльку кришкою і доводимо до кипіння на максимальному нагріванні.
Паралельно відміряємо потрібну кількість пшонки, перебираємо її (зазвичай це швидко, якщо крупа хороша, максимум трапляється 2-3 чорних крупинки на 1 ст.) і гарненько промиваємо до прозорої води. Чисту пшонку заливаємо на хвилини 3-5 окропом (це позбавить її гіркуватості і трохи зменшить час варіння), потім відкидаємо на друшляк і крупа готова до варіння.
Тепер займемося гарбузом. Очищаємо її від шкірки, насіння і волокнистої частини. Нарізаємо шматочками бажаної величини. Якщо хочете, щоб гарбуз у каші залишився шматочками, нарізайте крупніше. Якщо вам більше до смаку, коли гарбуз у каші добре розварюється, ріжте дрібніше, можна навіть подрібнити його теркою. Я віддаю перевагу першому варіанту і нарізаю гарбуз брусками десь 1,5 на 2-2,5 см.
Щойно молоко закипає, вводимо в нього промиту крупу.
Даємо вмісту каструльки закипіти і додаємо гарбуз.
Помішуючи, доводимо до кипіння, після чого щільно закриваємо кришку та зменшуємо нагрів плити на середній або трохи менше середнього. Тобто при зачиненій кришці каша в каструлі має побулькувати і не збігати. Я свою плиту перемикаю в положення 3 (з 6-ти).
Так каша має варитися близько 20-25 хв. Помішувати кашу або відкривати кришку, щоб просто зазирнути, не потрібно. За цей час рідина практично повністю випаровується, крупа повністю доходить до готовності, а гарбуз стає м’яким і навіть злегка розвареним.
Тепер вимикаємо плиту, але каструлю з кашею з неї не прибираємо. Кладемо в кашу масло, вимішуємо кашу і знову щільно закриваємо кришкою. Даємо їй постояти хвилин 30-40. За цей час повністю крупа повністю вбере залишки рідини, і каша набуде однорідної консистенції.
Подавати готову пшоняну кашу з гарбузом можна з добавками за смаком: шматочок вершкового масла, родзинки, яблуко, мед тощо.п.
Джерело інформації: https://romasblog.icu/