Кижуч у вершковому соусі в духовці
Кижуч — червона риба, яка має низку корисних речовин. Багато ресторанів використовують її для приготування різних страв. Її можна маринувати, солити, коптити, але найчастіше тушки або стейки саме запікають.
Серед інших видів риби кижуч вирізняється смачним, ніжним, соковитим і ароматним м’ясом. До того ж варто зазначити, що в ньому не так багато кісток. Розглянемо популярні рецепти, які можна використовувати в домашніх умовах.
Рецепт кижуча у фользі в духовці
Почнемо з найпростішого варіанту, який дає змогу приготувати неймовірно смачну страву. Рецепт дуже простий і впоратися з ним зможе кожен. Це прекрасне частування для святкового столу.
Для цієї страви слід підготувати такі продукти: тушку приблизно в 2 кг, 4 ст. л., 4 ст. ложок майонезу із соком лимона, зелену цибулю, петрушку, кріп, сіль і перець.
Поетапний процес приготування:
- Для початку слід підготувати рибку: очистіть її від луски, видаліть плавники, якщо потрібно, то відріжте голову. Ретельно помийте тушку і обмокніть її паперовим рушником. Зробіть глибокі надрізи, не пошкоджуючи хребта, що дозволить отримати так звану гармошку;
- З’єднайте сіль із перцем і отриманою сумішшю гарненько натріть рибу зовні, всередині та на розрізах;
- Відміряйте аркуш фольги, щоб у ній помістилося дві довжини риби. Складіть його навпіл. Покладіть тушку й обмажте її майонезом точно так само, як робили це соляною сумішшю. Митою зеленню заповніть кижуч усередині. Замотайте все у фользі та закріпіть краї. Викладіть у форму і поставте в духовку, розігріту до 200 градусів на півгодини. Розділіть тушку і переріжте хребет, щоб отримати окремі шматочки.
Рецепт кижуча з овочами в духовці
Готувати рибу можна і в пергаментному папері, який дає змогу добре запектися м’ясу, але при цьому він зберігає соковитість. Можна брати різні овочі, ми будемо використовувати заморожену суміш, а це значить, приготувати таку страву можна в будь-яку пору року.
Для готування слід узяти: тушку в 900 г, 550 г заморожених овочів, 2 ст. ложки спецій для рибки, 1 ст. ложка спецій для рибки, 1 ст. ложка. ложку олії, соєвий і чилі соус.
- Спочатку займіться овочами, заздалегідь дістаньте їх і розморозьте. Рибку почистіть і видаліть непотрібні частини. Покладіть її на харчову плівку і зробіть надрізи з двох боків. Підготовленою сумішшю спецій змастіть тушку з усіх боків і не забудьте обробити надрізи. Оберніть плівкою з усіх боків і залиште в холодильнику на ніч;
- Візьміть пергамент, змастіть його оливковою олією і викладіть шар овочів, а зверху покладіть кижуча. Зверху збризніть двома соусами і знову викладіть овочі. Загорніть пергамент, закріпіть краї та перекладіть отриманий «мішечок» на деко, яке варто відправити в духовку, розігріту до 200 градусів. Час приготування 10 хв. Потім температуру знизьте до 180 градусів і готуйте ще півгодини.
Рецепт кижуча у вершковому соусі в духовці
Не можна нічого кращого придумати до червоної риби, ніж вершковий соус, який робить страву такою, що буквально тане в роті. Кількість інгредієнтів розрахована на 4 порції. Час приготування — 30 хв.
Для цієї страви слід підготувати такі продукти: 400 г філе, 200 мл вершків, 55 г сиру, сіль, по 1 ч. ложці подрібненого кропу та прованських трав, а ще суміш перців.
- У форму покладіть філе, влийте туди вершки та присипте зверху подрібненим сиром;
- Поставте форму в духовку, яку потрібно нагріти до 220 градусів. Запікайте все протягом 25 хв. Якщо сир швидко зарум’янився, то накрийте форму фольгою і продовжуйте запікати. Подавайте рибу в соусі до будь-якого гарніру.
Як у духовці смачно приготувати кижуча з лимоном?
Ми ще не сказали про те, що цей сорт риби є некалорійним, а отже, страви з нього можна їсти тим, хто стежить за своєю вагою. У цьому рецепті використовується лимон, який чудово доповнює червону рибу, роблячи її ще смачнішою.
Для цієї страви слід узяти: 600 г філе, 3 цибулини, півлимона, 125 г напівтвердого сиру, 3 ст. ложки, 3 ст. ложки. ложки олії, сіль і перець.
- Очищену цибулю поріжте кільцями та обсмажте її на розігрітій олії з додаванням перцю. Викладіть його у форму для запікання рівним шаром;
- Філе помийте, обсушіть і наріжте порційними шматочками, які потрібно викласти наступним шаром у форму. До речі, шкірку видаляти не варто, оскільки вона їстівна і допомагає зберегти соковитість самої м’якоті;
- Зверху покладіть часточки лимона та присипте подрібненим сиром. Поставте форму в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і запікайте протягом півгодини.
Як зробити кижуч у духовці з картоплею?
Завдяки цьому рецепту відразу готується і рибка, і гарнір. Страву можна подавати в одній формі або в персональних горщиках. Смачне та ніжне м’ясо риби віддає сік і робить картоплю ароматною.
Для цієї страви слід узяти такі інгредієнти: тушку в 1 кг, 9 картоплин, сметану жирністю 30%, сіль і перець.
- Очищену рибу поділіть на порційні шматочки завтовшки приблизно 2,5 см. і обсушіть їх паперовим рушником. Візьміть деко і покладіть туди фольгу, піднімаючи краї, щоб вийшов лоточок. Покладіть туди шматочки якомога ближче один до одного. Зверху присипте сіллю та перцем;
- Зверху викладіть пластини картоплі, товщина яких має бути не більше 5 мм. Зверху змастіть усе сметаною і викладіть ще шар картоплі. Покладіть ще один рівень сметани. Зверху накрийте все шаром фольги та закріпіть краї;
- Деко поставте в духовку, яку слід розігріти до 180 градусів. Запікати страву варто протягом 25 хв. Потім верхній шар фольги приберіть і поставте в духовку ще на 20 хв.
Як приготувати запеченого кижуча з помідорами?
Червона риба виходить смачною в тандемі з різними овочами. У цьому варіанті будемо використовувати помідори, які додадуть рибному м’ясу ще більше соковитості.
Для цього рецепта кижуча в духовці слід взяти: тушку червоної риби, 2 помідори, 100 г сиру твердих сортів, соєвий соус і майонез.
- Підготуйте рибку та розділіть її на рівні стейки. Візьміть деко, яке слід попередньо змастити олією, і викладіть у нього шматочки риби. Злегка підсоліть їх і збризніть соєвим соусом;
- Томати поріжте дрібним кубиком і покладіть їх на підготовлені стейки. Зверху викладіть подрібнений на тертці сир і зробіть сіточку з майонезу;
- Відправте деко в духовку, яку потрібно розігріти до 180 градусів. Запікайте протягом 15-20 хв.
Як смачно приготувати кижуч у кабачках?
Завдяки використанню кабачків рибка зберігає свою соковитість. До того ж страва є дуже корисною та некалорійною. Кількість інгредієнтів розрахована на 6 порцій.
Для цієї страви слід узяти: 3 стейки, 600 г кабачків, пучок петрушки, зелену цибулю і листя салату, цибулину, суміш перців, сіль та олію. Рибу можна використовувати заморожену, але тоді її слід заздалегідь потримати при кімнатній температурі.
- З митого кабачка видаліть шкірку та поріжте його тонкими брусочками. Половину отриманої кількості викладіть у невелику форму, яку слід попередньо змастити олією. Зверху посоліть і поперчіть;
- Зелень помийте, обсушіть і дрібно порубайте. Змішайте її, додайте сіль і трохи олії. Все гарненько перемішайте;
- Викладіть на кабачки стейки, а всередину їх покладіть суміш із зелені. Зверху присипте сіллю та перцем.
- Наступним шаром покладіть кільця цибулі та кабачки, що залишилися. Накрийте фольгою і готуйте при 180 градусах протягом 40 хв. Потім фольгу приберіть і готуйте ще 20 хв.
Тепер ви знаєте, що кижуч готується просто. Ми впевнені, що який би рецепт приготування ви не обрали, страва вийде дуже смачною. Обов’язково приготуйте таку рибку на найближче свято.
За мотивами тецепта на сайті https://baluvanamama.icu/.