Skip to content

Menu

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Київські розваги
Written by admin on 22.04.2025

Приготувати горбушу в духовці у фользі

Рецепти Article

Приготувати горбушу в духовці у фользі може будь-яка червона риба, горбуша містить

Горбуша в духовці, соковита і ніжна, запечена у власному соку у фользі — що може бути смачніше? Відомо, що горбуша — смачна та корисна риба, яку люблять готувати господині в усьому світі. Крім того, що, як і будь-яка червона риба, горбуша містить йод, калій, омега-3 та інші корисні речовини, до її незаперечних переваг також належать доступність і відносно низька ціна.

Читать далееКижуч у вершковому соусі в духовці

Просто смаженою горбушею, мабуть, уже нікого не здивуєш, тому запекти рибу цілою в духовці, буде досить оригінально. Так червона риба збереже свій аромат і залишиться соковитою.

Читать далееПироги з капустою з дріжджового тіста в духовці

Рецепт соковитої горбуші в духовці досить простий, але водночас ця страва цілком підійде до святкового столу і матиме досить ефектний вигляд. Крім того, цей спосіб приготування підходить тим, хто стежить за фігурою або дотримується дієти, адже під час запікання не використовується олія.

Рецепт соковитої горбуші, запеченої цілком у духовці у фользі з лимоном

  • горбуша 600-700 г;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • корінь імбиру — 2-3 см;
  • соєвий соус 50 г;
  • половина лимона;
  • пряні трави (орегано, чебрець, базилік)

Рибу миємо під холодною проточною водою, патраємо, чистимо від луски. Відрізаємо голову, хвіст і плавники. Обсушуємо тушку паперовим рушником.

Читать далееКурка з чорносливом у духовці рецепт

Секрет рецепта — пряний маринад із нотками імбиру, який не дасть рибі висохнути.

У соєвий соус видавлюємо сік половини лимона, додаємо прянощі. Тремо на дрібній тертці або пропускаємо через прес для часнику шматочок кореня імбиру і додаємо в маринад. Солити суміш не потрібно, оскільки соєвий соус уже містить достатню кількість солі.

Читать далееКаша перлова в мультиварці з м'ясом

На шкірі риби робимо поперечні надрізи на відстані 3-4 см. Так у процесі приготування вона не прилипне до фольги і не потріскається, а риба просочиться прянощами краще.

У скляний посуд для запікання на дно стелимо фольгу. Наливаємо трохи маринаду, зверху кладемо рибу.

Читать далееКаша пшоняна з гарбузом на молоці рецепт

Рештою маринаду натираємо тушку горбуші зовні та всередині. Ріпчасту цибулю ріжемо кільцями і начиняємо нею рибу.

Накриваємо форму фольгою і закріплюємо краї.

Запікаємо рибу в попередньо розігрітій до 170 градусів духовці близько 20 хвилин. Потім знімемо фольгу зверху, щоб на рибі з’явилася рум’яна скоринка. Запікаємо ще 10 хвилин.

Готову смачну горбушу подаємо до столу як у гарячому, так і в холодному вигляді. Тепер ви знаєте, як приготувати соковиту горбушу в духовці, покроковий рецепт якої ми вам розповіли. Залишився маленький нюанс: як подати на стіл смачно запечену в духовці горбушу під лимонним маринадом.

Червону рибу можна поставити на стіл цілком на великій тарілці та доповнити гарніром. Ідеально доповнить смачну страву з горбуші картопля смажена, відварна або картопляне пюре.

Секрети та тонкощі приготування смачної риби

Для запікання в духовці горбушу можна використовувати як свіжу, так і заморожену. Рибна страва буде такою ж смачною.

Як вибрати заморожену горбушу для запікання в духовці? Огляньте уважно заморожену рибу:

  • луска мороженої горбуші повинна мати сріблястий колір і щільно прилягати до тушки; зябра мають бути яскравого рожевого кольору;
  • хвіст і плавники у риби не повинні бути пошкоджені або зламані, у якісної, придатної для запікання в духовці риби, вони будуть рівними і гладкими;
  • якщо зовнішній вигляд горбуші має подряпини, заломи і ознаки завітреності, значить риба піддавалася неодноразовому розморожуванню. Таку рибку не варто купувати для приготування;
  • якщо ви візьмете випотрошену горбушу в магазині, то зверніть увагу на внутрішню порожнину черевця. Вона має бути світло-рожевого кольору. Часто в магазинах риба піддається розморожуванню, і під час повторного заморожування внутрішня порожнина тушки буде тьмяніти і набуде жовтуватого кольору. Після приготування така риба матиме присмак іржі. Переморожена горбуша не буде соковитою і страва в результаті буде несмачною.

Тонкощі запікання в духовці. Для того, щоб смачно запекти горбушу, треба насамперед знати, як у тушці риби розподіляється жир і м’ясо. Як такого жиру в горбуші не багато, саме тому вона належить до дієтичних продуктів. Знаходиться він здебільшого біля плавників і всередині, в очеревині риби. Рівномірний тонкий шар жирку є також під шкірою.

Якраз у цьому і полягає весь секрет приготування смачної соковитої риби в духовці. Рекомендується запікати горбушу цілком. Тоді вона виходить більш ніжною і дуже соковитою. Якщо купувати готове нарізане філе риби без шкури, то в цьому разі воно буде позбавлене риб’ячого жиру і виходить трохи сухуватим.

Саме тому, якщо ви любите м’яку соковиту рибку, то її слід запікати в духовці повністю зі шкіркою. Якщо ви не хочете запікати горбушу разом зі шкіркою з якихось своїх уподобань — постарайтеся зняти її самостійно, намагаючись водночас залишити жировий прошарок, наявний під шкірою.

У цьому разі рекомендується знімати шкуру дуже гострим ножем, якомога щільніше притискаючи його до шкури, і намагайтеся зняти з неї якомога більше жиру та залишити його на філе.

Про корисні властивості горбуші та протипоказання

Риба має низку корисних властивостей, що допомагає не тільки наситити травний тракт, а й отримати користь із порції. У будь-якій рибі цінується високий вміст білка, і горбуша не стає винятком. Він необхідний для зміцнення судин і суглобів, відіграє роль і в отриманні енергії.

Вміст ненасичених жирних кислот сприяє тому, що знижується ймовірність захворювань серця, зберігається краса і молодість шкіри. Омега-3 ненасичена кислота захищає організм від ракових клітин. У такий спосіб здійснюється не тільки профілактика, а й боротьба із самою недугою.

  1. Користь горбуші полягає в поліпшенні роботи мозку.
  2. Відновлює гормональний фон у жінок.
  3. Включається як основний інгредієнт під час дієт. Легко засвоюється організмом, має невисоку калорійність.
  4. Захищає органи зору від негативних впливів.
  5. Покращує травлення.
  6. Користь горбуші полягає також у налагодженні процесу травлення.
  7. Забезпечує нормальний кровообіг, зміцнює стінки судин.
  8. Налагоджує роботу щитовидної залози
  9. Користь червоної риби на додачу до незвичайного смаку робить горбушу широко відомим продуктом харчування. Однак можлива і шкідлива дія на організм.

Калорійність горбуші

Енергетична цінність (калорійність) цього продукту харчування невелика, тому навіть при вживанні великої кількості червоної риби поява зайвої ваги не загрожує. Калорійність залежить від декількох факторів. Чим більшу жирність має риба, тим більшою буде й енергетична цінність.

Дослідним шляхом встановлюють приблизне значення тієї кількості енергії, яка отримується після прийому того чи іншого продукту харчування.

Цінність горбуші становить 140 ккал. У білках зосереджено 82 ккал, у жирах 58 ккал.

Потреба організму в білку становить 2-3 г. на 1 кг. ваги. Набрати необхідну кількість можна тільки за умови включення в раціон кисломолочних, м’ясних і рибних продуктів, горіхів і яєць.

Хоча калорійність горбуші невелика, але відчуття насичення довго не покидає людину. Пов’язують це з наявністю великої кількості білка і жирів.

Кому не рекомендується їсти горбушу

Шкода горбуші проявляє себе за наявності захворювань печінки та шлунка. Хоча повністю виключати рибу не слід, але обмежити її вживання за можливості загострення доведеться.

Шкода завдається організму і в тому разі, якщо протипоказано застосовувати продукти з вмістом йоду і фосфору. Шкода від вживання горбуші невелика, а протипоказання і зовсім практично відсутні. Це стосується здебільшого алергічної реакції на рибу та морепродукти.

Немовлятам горбуша не включається в раціон, наскільки б корисною вона не була. Усі індивідуальні випадки необхідно обговорювати зі своїм лікарем, що лікує.

Харчова цінність риби, вітаміни та мінерали

Харчова цінність горбуші в готовому вигляді варіюється залежно від того, в який момент було заготовлено рибу. Наприклад, коли йде на нерест, її жирність знижується, а так само як і вміст ненасичених і насичених жирних кислот.

Користь горбуші забезпечується в основному вмістом вітамінів і мінералів. Їхнє поєднання і дає той ефект, який значущий для організму. Горбуша містить такі вітаміни: (кількість вказано в мг).)

  • Ретинол (Вітамін A) 0,03
  • Токоферол (Е) 1,5
  • Тіамін (B1) 0,2
  • Рибофлавін (B2) 0,16
  • Пантотенова кислота (B5) 0,75
  • Піридоксин (B6) 0,611
  • Кобаламін (B12) 0,00415
  • Вітамін D 0,0109
  • Аскорбінова кислота (C) 0,9
  • Вітамін PP 4,5
  • Вітамін K 0,00004
  • Холін (B4) 94,6

Що стосується мінералів, то в рибі містяться такі мікро- і макроелементи, як йод, залізо, селен, марганець, хлор, хром, фосфор, цинк, мідь, нікель, натрій, фтор. Вони беруть участь у кровообігу, утворенні та роботі хрящів і суглобів, процесах регенерації та травленні.

Для повноцінного мінерального обміну харчування має бути різноманітним і достатнім. Це передбачає щоденне вживання м’яса нежирних сортів або риби. Горбуша ідеально вписується в раціон як основна страва.

Можна зробити висновок, що горбуша належить до тих риб, які можуть бути включені в харчування всіма категоріями населення.

Її користь зумовлена наявністю вітамінів і мінералів. При цьому горбуша має невелику калорійність і мінімальну ймовірність завдати шкоди організму.

При підготовці статті використано матеріали з https://uznay.icu/.

Related Posts:

  • Торт медовий рецепт у домашніх умовах
  • Класичне харчо зі свинини
  • Соус до м'яса в домашніх умовах
  • Кижуч у вершковому соусі в духовці
  • Тісто на молоці для пиріжків
  • Тісто на молоці для пиріжків

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025