Гранатовий соус — користь і шкода
Наршараб — так називається азербайджанський національний соус (приправа), що готується з граната. Для цього готують гранатовий сік і згущують його шляхом випарювання. Коли об'єм сировини досягне 20% від вихідної кількості соку, в нього додають цукор і прянощі. Серед спецій зазвичай застосовують: насіння коріандру, базилік, корицю і лавровий лист. Для гостроти смаку додають мелений чорний або червоний пекучий перець.
Цей соус слугує чудовим доповненням до страв, приготованих із м'яса та риби. Крім цього його можна використовувати, як приправу до овочів, запечених на грилі та різноманітних гарнірів.
Якими речовинами багатий соус із зерен граната
Густий темно-бордовий соус має багатий хімічний склад. У ньому міститься велика кількість вітамінів, мінералів і незамінних амінокислот:
- Білки.
- Вуглеводи.
- Жири.
- Харчові волокна.
- Зола.
- Органічні кислоти: лимонна, яблучна, лимонна, яблучна.
- Марганець.
- Залізо.
- Фосфор.
- Магній.
- Алюміній.
- Кремній.
- Мідь.
- Хром.
- Кальцій.
- Нікель.
- Молібден.
- Бор.
- Сахариди.
- Вітаміни: А, В1, В2, В6, В12, С, Е, Р.
- Фітонциди.
- Антиоксиданти.
- Дубильні та фарбувальні речовини.
- Флавоноїди, у т.ч. антоціани.
- Катехіни.
- Жирна олія.
- Азотисті речовини.
- Крохмаль.
- Целюлоза.
- Фенольні сполуки.
- Цистин.
- Оксипролін.
- Лізин.
- Аланін.
- Гістидин.
- Треонін.
- Аргінін.
- Серін.
- Жирні кислоти: лінолева, бегонова, пальмітинова, стеаринова, ліноленова, олеїнова.
Енергетична цінність гранатового соусу досить невисока. Вона становить від 250 до 270 Ккал. Цей показник може змінюватися залежно від сировини, з якої готується продукт.
Використання кисло-солодкої приправи в кулінарії. Класичний рецепт
Полиці супермаркетів рясніють соусами з гранатового соку. Тут можна зустріти продукт, вироблений у Туреччині або Греції. Однак, класичною приправою все-таки прийнято вважати Наршараб, виготовлений в Азербайджані.
Турецький і грузинський продукт відрізняється від класичного варіанту смаком і консистенцією. Крім того, у грузинській версії використовують подрібнений волоський горіх.
Завдяки природним консервантам, приправа має досить тривалий термін зберігання. Але в епоху синтетичних консервантів і підсилювачів смаку дуже просто придбати продукт, що імітує натуральний.
Для того, щоб мати задоволення смакувати натуральний Наршараб, можна зробити його самостійно, в домашніх умовах.
Класичний рецепт приготування Наршараба (в домашніх умовах)
Основа приправи — гранатовий сік. Його можна купити в магазині або приготувати самостійно за допомогою дрібного сита і дерев'яної ложки. З 1 кг гранатових зерен може вийти 200-250 мл Наршараба.
Готовий сік потрібно вилити в емальований посуд і поставити уварювати на повільний вогонь. Коли об'єм соку зменшиться до половини, у нього слід додати цукор, приблизно 1 столову ложку.
Ця кількість може змінюватися залежно від кислоти вихідного продукту. Приправа повинна мати кисло-солодкий, злегка терпкий смак. Для пікантності та гостроти смаку в неї слід додати лавровий лист та інші прянощі.
Звичайний набір спецій для Наршараба — сушений базилік, кориця, мелений коріандр, а також суміш запашного і пекучого перцю.
Готову приправу можна використовувати як для маринаду м'яса та риби, так і для приправи м'ясних і рибних страв. Вона чудово пасує і до овочів, приготованих на мангалі.
Дотримуючись своїх гастрономічних уподобань, можна додавати до гранатового соусу подрібнений волоський горіх або дрібно нарізану кіндзу.
Корисний вплив гранатового соусу на організм людини
Екзотичний пікантний соус Наршараб, завдяки своєму натуральному складу, має лікувально-профілактичний вплив на організм людини:
- Підвищує тонус.
- Зміцнює імунітет.
- Підвищує рівень гемоглобіну в крові.
- Усуває запальні процеси в сечостатевій системі.
- Сприяє виробленню кров'яних тілець.
- Зміцнює серцевий м'яз.
- Очищає судини від холестеринових бляшок.
- Нормалізує обмін речовин.
- Сприяє засвоєнню корисних речовин (зокрема — заліза).
- Позитивно впливає на здоров'я шкіри.
- Перешкоджає виникненню пігментних плям.
- Стабілізує артеріальний тиск.
- Зміцнює центральну нервову систему.
- Виводить з організму шлаки, токсини та радіонукліди.
- Насичує організм вітамінами та амінокислотами.
- Перешкоджає виникненню авітамінозу, цинги.
- Знижує ризик виникнення злоякісних онкологічних утворень.
- Згубно діє на патогенні мікроорганізми.
- Виводить з організму гельмінтів.
- Зупиняє діарею.
Кому не можна вживати азербайджанську приправу
Вишукана приправа, багата своїм вітамінно-мінеральним складом, не може бути корисною всім без винятку. До числа протипоказань входять:
- Розлади шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, підвищена кислотність шлунка).
- Хронічні закрепи.
- Геморой.
- Порушення функцій підшлункової залози, хронічний панкреатит.
Крім того, натуральна кислота, що міститься в соусі, може негативно вплинути на зубну емаль. З цієї причини не слід зловживати продуктом.
Приправа, що містить у достатній кількості залізо, може вирішити проблему залізодефіцитної анемії у вагітних жінок. Однак, для того, щоб не спричинити негативних наслідків, необхідно отримати консультацію фахівця.
Висновок
Тягучий кисло-солодкий соус, який вигідно підкреслює і, завдяки спеціям, надає пікантності м'ясним і рибним стравам, продукт дуже цінний для здоров'я людини.
Людям, які мають протипоказання, потрібно до мінімуму зменшити вживання цього продукту або абсолютно виключити його з раціону. Кваліфіковану консультацію з цього приводу може дати лікар-дієтолог.