Чорний горіх — корисні властивості та шкода
Чорний горіх малопоширений продукт у Європі. Він є братом волоського і має безліч позитивних властивостей для організму людини. Застосування його в медицині має широкий спектр. Основний ареал проживання дерев чорного горіха — це теплі штати Північної Америки.
Склад і походження
Дерево чорного горіха досягає у висоту 40-45 метрів. Кора дерева має практично чорний колір. Природний і рідний ареол проживання цього дерева — Північна Америка. Звідси у чорного горіха є друга назва — американський. В Європу він був завезений у 18 столітті і росте тільки в теплому кліматі.
Чорний горіх дуже схожий на волоський як за зовнішнім виглядом, так і за корисними властивостями, проте саме чорний горіх є одним із найкорисніших видів у всьому світі. Він містить у собі масу корисних речовин:
- Вітаміни груп A, B, C, E, F, P, PP.
- Мікроелементи — калій, магній, залізо, кремній, марганець, селен, фосфор, кобальт
- Кислоти — міристинова, лауринова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, стеаринова, арахінова.
- А також — йод, цукор, юглон, каротин, флавоніди, фотонциди, танін, глікозиди.
- Збагачений жирами, білками та вуглеводами.
Як пишуть на https://bestrecept.kyiv.ua/, енергетична цінність — 620 ккал на 100 грамів.
З плодів виробляють олії для застосування у виготовленні лікарських препаратів, косметології та для кулінарії. Зазвичай олія застосовується всередину і підходить для лікування таких хвороб, як:
- Геморой.
- Кон'юнктивіт, герпес, уретрит.
- Вірусні та інфекційні захворювання.
- Різні захворювання шкірного покриву.
- Захворювання органів репродуктивної системи.
Користь для організму
Розглянемо детальніше, яку користь може принести організму регулярне вживання чорного горіха:
- Запалення шкіри та слизової. Таніни, які містяться в плодах, дуже сприятливо впливають на слизову оболонку людини та шкірний покрив, сприяють заспокоєнню подразнень і запалення. Сприяють прискоренню регенераційних функцій, прискорюючи загоєння ран і різних ушкоджень на шкірі та слизовій.
- Шлунково-кишковий тракт. Однією з головних речовин плода є юглон. Ця речовина має антибактеріальні та антигрибкові властивості. Вживання в їжу сприяє знищенню різних паразитів у печінці та шлунково-кишковому тракті, а також у крові людини. Запобігає процесам розвитку шкідливих бактерій і мікроорганізмів, утворенню пухлин у травному тракті.
- Збагачений вітамінами. Чорний горіх збагачений вітамінами більше, ніж будь-який вітамінний курс, куплений в аптеці. Примітно, що незрілі (зелені) плоди збагачені вітаміном С у кілька разів більше, ніж цитрусові фрукти. Вживання горіха в періоди епідемій ГРВІ та ГРЗ допоможуть профілактиці вірусних захворювань.
- Очищає кров. Плоди горіха сприяють очищенню крові від шкідливих бактерій і мікроорганізмів, а також очищають лімфу. Вони сприяють розширенню кровоносних судин і поліпшенню кровообігу.
- Очищення від глистів. Екстракт зі шкірки або самих ядер чорного горіха дуже добре допомагає в очищенні організму від глистів. Тривалість курсу лікування становить всього 2-3 тижні. Варто знати, що екстракт можна застосовувати тільки дорослим. Дітям він протипоказаний.
Протипоказання
Існують і деякі протипоказання чи негативні прояви цього екзотичного продукту:
- Шлунково-кишковий тракт. Антибактеріальні властивості горіха можуть зіграти і злий жарт, якщо вжити зіпсований або несвіжий продукт. Результатом цього може стати сильне отруєння і подальші серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту. Поїдання запліснявілих плодів може призвести до розвитку ракових хвороб.
- Термічна обробка. При обсмажуванні плоди втрачають практично всі свої корисні властивості. Пересмажені горіхи і зовсім не принесуть ніякої користі для організму, а навпаки, будуть занадто великим навантаженням на печінку, ускладнюючи її роботу.
- Переїдання. Всього хорошого в міру, поглинання занадто великої кількості горіхів може завдати шкоди організму. На добу бажано з'їдати не більше жмені горіхів. Вживання більшої кількості призведе до спазмів у судинах голови та запалення мигдаликів. Також варто пам'ятати про велику калорійність плодів, людям, які страждають на ожиріння, варто утриматися від вживання в їжу.
- Алергічні реакції. Уважно варто поставитися людям, які страждають на алергію. Вживати горіхи варто тільки після консультації з лікарем. Чорний горіх може викликати сильні алергічні реакції з подальшим набряком легенів, висипом на шкірі, чханням, набряканням обличчя, що може призвести до вельми сумних наслідків.
Корисні поради
Плоди чорного горіха мають ще масу позитивних властивостей:
- Покращують метаболізм.
- Тонізують тіло людини.
- Мають знеболювальні властивості.
- Мають омолоджувальний ефект.
- Мають седативний і розслаблювальний ефект.
- Проводять модуляцію імунної системи.
- Допомагають боротися і запобігати появі ракових пухлин.
- Деревина плодоносного дерева часто використовується для виготовлення меблів.
- Плоди горіха можна додавати в різні десерти — морозиво, випічка, випічка.
- Можна заготовити варення з ядер чорного горіха.
Сік чорного горіха здатний зупинити сильну кровотечу і забезпечити швидке загоєння ран. Спиртову настоянку з горіха використовують для зниження м'язового болю та болю в суглобах і кістках.
Варто утриматися від вживання в їжу вагітним і жінкам, які годують грудьми.
Висновок
Чорний горіх є далеко не найпопулярнішим продуктом у Європі, проте варто пам'ятати, що це лідер за корисними властивостями серед усіх горіхів. При купівлі та вживанні вкрай важливо звертати увагу на свіжість плодів, а також звести термічний вплив до нуля.
Related Posts:
Архивы
Calendar
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Вс |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |