Чай матум: користь і шкода
Чай — напій, улюблений багатьма, і саме слово настільки міцно ввійшло в ужиток, що тепер позначає не тільки напій, приготований із листя чайного дерева. Як сировину використовують коріння (імбир), трави (ромашка, м'ята), квіти (каркаде) і плоди. Прикладом останнього варіанту є чай матум.
Що це таке
Чай матум — напій, приготований із висушених плодів дерева баїль (у деяких варіантах баель), які ще називають кам'яними яблуками. У науковій літературі та народі зустрічаються інші назви рослини:
- Егле мармеладне (мармеладове)
- Айва бенгальська.
- Мармелос.
- Шрі врікша.
- Мармурова яблуня.
Баїль — повільноросле дерево середньої висоти (до 15 м) із сімейства Рутових, до якого належать усі цитрусові. Воно повсюдно трапляється в диких лісах Пакистану, Індокитаю, Індії, Шрі-Ланки, і, окрім як у цих країнах, культивується ще в Індонезії, Малайзії та на Філіппінах.
В індуїзмі рослина священна й уособлює Шиву, її нерідко можна зустріти біля храмів. Дерево заборонено рубати і ламати його гілки; фрукти його, як символ удачі та достатку, вважаються найкращим підношенням богам і подарунком близьким людям.
Користь продукту
Не менше двох тисяч років мармурова яблуня шанується в аюрведі — народній індійській медицині. Для лікування використовують і кору дерева, і листя, але найцілющішим вважається чай, який готують з його плодів, свіжих або висушених.
- Матум має солодкий смак із легким терпким присмаком навіть без додавання цукру або меду, що важливо для тих, хто обмежує солодощі або дотримується дієти.
- Глікозид мармелозин, що міститься в кам'яних яблуках, має жарознижувальну та протизапальну властивості, тому напій із них корисно вживати за застуди та вірусних захворювань, які супроводжуються високою температурою.
- Через властивості мармелозину матум варто вживати як допоміжний засіб під час медикаментозного лікування: гастриту; панкреатиту; холіцеститу; коліту.
- Допоможе чай і в разі виразки шлунка, особливо якщо при цьому з'їдати заварені шматочки фруктів. Рослинні речовини в їхній м'якоті підвищують активність антиоксидантних ферментів ШКТ, що прискорює загоєння слизової.
- Аюрведа радить вживати напій із козячим молоком для лікування: запалених ясен; пародонтозу; стоматиту та виразок на язиці. Пити його треба при цьому в теплому вигляді й дрібними ковтками, кожен ненадовго затримуючи в роті.
- В Індії, де через клімат і часті порушення гігієни кишкові інфекції не рідкість, це питво — засіб номер один від діареї. Вона сама по собі поповнює нестачу рідини в організмі, а терпкі речовини таніни, що містяться в ній, заспокоюють подразнений кишківник і знищують бактерій, які стали причиною хвороби.
- Крім як для боротьби з бактеріями, матум застосовують для вигнання інших паразитів — найпростіших і гельмінтів. Індійська медицина стверджує, що одного плоду баїля достатньо, щоб повністю очистити організм від лямблій.
- 100 г висушених кам'яних яблук містить 50% добової норми калію (1200 мг), який: необхідний для нормальної роботи серцевого м'яза; підтримує водно-сольовий баланс, виводячи зайву рідину; забезпечує стійкість до стресів.
- Настояний напій чинить на організм таку саму підбадьорливу дію, як і міцно заварений чорний чай. При цьому в ньому немає кофеїну, тож це не шкодить серцю або якості сну, якщо пити його на ніч.
Чи може матум нашкодити
Офіційна медицина користі напою не підтверджує, але й не спростовує. Недостатньо добре баїль вивчений і для того, щоб говорити про якісь однозначні й суворі протипоказання, тому озвучені заборони мають рекомендаційний характер.
- Плоди айви бенгальської містять каротин, який в організмі перетворюється на потенційний алерген — ретинол. Тим, у кого алергічні реакції спричиняють фрукти й овочі червоного кольору, з продуктом слід бути обережними.
- Міцно заварений і настояний чай здатний змінити колір недавно поставлених пломб і навіть емалі, якщо пити його тривалий час у великих кількостях. Цього можна уникнути: від вживання утримуються протягом доби після візиту до стоматолога, а після них полощуть рот водою.
- На незвичні для людини продукти шлунок завжди може відреагувати печією, нетравленням, відчуттям тяжкості. Тим, хто куштує кам'яні яблука вперше, зокрема й у вигляді напою, варто починати з малих доз, щоб привчити шлунково-кишковий тракт до цієї їжі.
- Достовірно відомо, що заварене листя баїля має абортивну дію. За плодами такого не спостерігалося, але щоб уникнути можливих проблем матум не радять пити вагітним.
- Пиття з цих фруктів містить невелику кількість різних кислот (аскорбінова, винна), тому не варто поєднувати його з аспірином і похідними, щоб не нашкодити шлунку.
- Виробники і розповсюджувачі чаю не рекомендують вживати його дітям до 7 років.
Поради
Будь-який чай, залежно від сировини, потребує особливого підходу до заварювання, якщо від нього потрібно максимум користі. Зробити з матума по-справжньому цілющий напій не складно, якщо знати кілька хитрощів.
- Необхідно обирати торгові марки тих країн-виробників, у яких зустрічається дикий баїль. Вважається, що його фрукти корисніші, ніж у культурної рослини.
- При заварюванні на 2-3 часточки сушеного плоду беруть склянку (300 мл) води.
- Зазвичай матум готують так само, як і чорний чай: потрібну кількість сировини заливають закипілою водою і дають настоятися не менше 5-10 хвилин.
- Напій буде кориснішим, якщо шматочки кам'яного яблука залити окропом у термосі й настоювати не менше шести годин. Існує і швидкий спосіб: часточки фруктів проварюють у закипілій воді 10-15 хвилин на середньому вогні.
Матум — солодкий засіб від багатьох хвороб. Невизнання його традиційною медициною як ліків не скасовує корисних властивостей, і якщо вже неможливо внести в меню свіжі кам'яні яблука, чай з них туди має потрапити обов'язково.
Related Posts:
Архивы
Calendar
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Вс |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |