Skip to content

Menu

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Київські розваги
Written by admin on 29.11.2024

Чай матум: користь і шкода

Здоров'я Article

Чай — напій, улюблений багатьма, і саме слово настільки міцно ввійшло в ужиток, що тепер позначає не тільки напій, приготований із листя чайного дерева. Як сировину використовують коріння (імбир), трави (ромашка, м'ята), квіти (каркаде) і плоди. Прикладом останнього варіанту є чай матум.

Що це таке

Читать далееЩо корисніше для здоров'я хрін або гірчиця

Чай матум — напій, приготований із висушених плодів дерева баїль (у деяких варіантах баель), які ще називають кам'яними яблуками. У науковій літературі та народі зустрічаються інші назви рослини:

  • Егле мармеладне (мармеладове)
  • Айва бенгальська.
  • Мармелос.
  • Шрі врікша.
  • Мармурова яблуня.

Чай матум

Читать далееКава з коньяком: корисні властивості та можлива шкода

Баїль — повільноросле дерево середньої висоти (до 15 м) із сімейства Рутових, до якого належать усі цитрусові. Воно повсюдно трапляється в диких лісах Пакистану, Індокитаю, Індії, Шрі-Ланки, і, окрім як у цих країнах, культивується ще в Індонезії, Малайзії та на Філіппінах.

Баїль

Читать далееЧорний горіх - корисні властивості та шкода

В індуїзмі рослина священна й уособлює Шиву, її нерідко можна зустріти біля храмів. Дерево заборонено рубати і ламати його гілки; фрукти його, як символ удачі та достатку, вважаються найкращим підношенням богам і подарунком близьким людям.

Користь продукту

Не менше двох тисяч років мармурова яблуня шанується в аюрведі — народній індійській медицині. Для лікування використовують і кору дерева, і листя, але найцілющішим вважається чай, який готують з його плодів, свіжих або висушених.

  • Матум має солодкий смак із легким терпким присмаком навіть без додавання цукру або меду, що важливо для тих, хто обмежує солодощі або дотримується дієти.
  • Глікозид мармелозин, що міститься в кам'яних яблуках, має жарознижувальну та протизапальну властивості, тому напій із них корисно вживати за застуди та вірусних захворювань, які супроводжуються високою температурою.
  • Через властивості мармелозину матум варто вживати як допоміжний засіб під час медикаментозного лікування: гастриту; панкреатиту; холіцеститу; коліту.
  • Допоможе чай і в разі виразки шлунка, особливо якщо при цьому з'їдати заварені шматочки фруктів. Рослинні речовини в їхній м'якоті підвищують активність антиоксидантних ферментів ШКТ, що прискорює загоєння слизової.
  • Аюрведа радить вживати напій із козячим молоком для лікування: запалених ясен; пародонтозу; стоматиту та виразок на язиці. Пити його треба при цьому в теплому вигляді й дрібними ковтками, кожен ненадовго затримуючи в роті.
  • В Індії, де через клімат і часті порушення гігієни кишкові інфекції не рідкість, це питво — засіб номер один від діареї. Вона сама по собі поповнює нестачу рідини в організмі, а терпкі речовини таніни, що містяться в ній, заспокоюють подразнений кишківник і знищують бактерій, які стали причиною хвороби.
  • Крім як для боротьби з бактеріями, матум застосовують для вигнання інших паразитів — найпростіших і гельмінтів. Індійська медицина стверджує, що одного плоду баїля достатньо, щоб повністю очистити організм від лямблій.
  • 100 г висушених кам'яних яблук містить 50% добової норми калію (1200 мг), який: необхідний для нормальної роботи серцевого м'яза; підтримує водно-сольовий баланс, виводячи зайву рідину; забезпечує стійкість до стресів.
  • Настояний напій чинить на організм таку саму підбадьорливу дію, як і міцно заварений чорний чай. При цьому в ньому немає кофеїну, тож це не шкодить серцю або якості сну, якщо пити його на ніч.
Читать далееГранатовий соус - користь і шкода

Свіжий матум

Чи може матум нашкодити

Офіційна медицина користі напою не підтверджує, але й не спростовує. Недостатньо добре баїль вивчений і для того, щоб говорити про якісь однозначні й суворі протипоказання, тому озвучені заборони мають рекомендаційний характер.

  • Плоди айви бенгальської містять каротин, який в організмі перетворюється на потенційний алерген — ретинол. Тим, у кого алергічні реакції спричиняють фрукти й овочі червоного кольору, з продуктом слід бути обережними.
  • Міцно заварений і настояний чай здатний змінити колір недавно поставлених пломб і навіть емалі, якщо пити його тривалий час у великих кількостях. Цього можна уникнути: від вживання утримуються протягом доби після візиту до стоматолога, а після них полощуть рот водою.
  • На незвичні для людини продукти шлунок завжди може відреагувати печією, нетравленням, відчуттям тяжкості. Тим, хто куштує кам'яні яблука вперше, зокрема й у вигляді напою, варто починати з малих доз, щоб привчити шлунково-кишковий тракт до цієї їжі.
  • Достовірно відомо, що заварене листя баїля має абортивну дію. За плодами такого не спостерігалося, але щоб уникнути можливих проблем матум не радять пити вагітним.
  • Пиття з цих фруктів містить невелику кількість різних кислот (аскорбінова, винна), тому не варто поєднувати його з аспірином і похідними, щоб не нашкодити шлунку.
  • Виробники і розповсюджувачі чаю не рекомендують вживати його дітям до 7 років.
Читать далееЧай пуер: корисні властивості та шкода

Чайний напій матум

Поради

Будь-який чай, залежно від сировини, потребує особливого підходу до заварювання, якщо від нього потрібно максимум користі. Зробити з матума по-справжньому цілющий напій не складно, якщо знати кілька хитрощів.

  1. Необхідно обирати торгові марки тих країн-виробників, у яких зустрічається дикий баїль. Вважається, що його фрукти корисніші, ніж у культурної рослини.
  2. При заварюванні на 2-3 часточки сушеного плоду беруть склянку (300 мл) води.
  3. Зазвичай матум готують так само, як і чорний чай: потрібну кількість сировини заливають закипілою водою і дають настоятися не менше 5-10 хвилин.
  4. Напій буде кориснішим, якщо шматочки кам'яного яблука залити окропом у термосі й настоювати не менше шести годин. Існує і швидкий спосіб: часточки фруктів проварюють у закипілій воді 10-15 хвилин на середньому вогні.

Матум — солодкий засіб від багатьох хвороб. Невизнання його традиційною медициною як ліків не скасовує корисних властивостей, і якщо вже неможливо внести в меню свіжі кам'яні яблука, чай з них туди має потрапити обов'язково.

Related Posts:

  • Чай пуер: корисні властивості та шкода
  • Чорний горіх - корисні властивості та шкода
  • Тісто на молоці для пиріжків
  • Тісто на молоці для пиріжків
  • Торт медовий рецепт у домашніх умовах
  • Шакшука - яєчня з помідорами

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025