Що корисніше для здоров’я хрін або гірчиця
Хрін і гірчиця — найпопулярніші приправи, які додають у страву, намазують на бутерброди або окремо подають на стіл як добавку до гарнірів або салатів. А також, роблять різні маски, мазі та настоянки. Але насправді, в цих прянощах є свої хитрощі. Вони можуть впливати на організм людини, як з користю, так і зі шкодою. Тому, щоб уникнути негативного впливу, необхідно знати, як правильно вживати спеції, а кому взагалі краще від них відмовитися.
Хімічний склад приправ і де вони використовуються
До складу хрону входять такі корисні речовини:
- Вітамін С і вітаміни групи В.
- Нікотинова кислота.
- Мікроелементи і макроелементи (калій, залізо, кальцій, натрій, крохмаль, фітоциди та ефірні гірчичні олії).
- Каротин.
- Амінокислоти.
Завдяки цьому складу, хрін наділений таким характерним ароматом і гострим присмаком.
Одне гірчичне зернятко містить велику кількість корисних речовин:
- Мікроелементи (магній, цинк, калій, кальцій, залізо, натрій).
- Вітаміни А, Е, D і вітаміни групи В.
- Жирні кислоти.
Четверту частину складу гірчиці займають жири, що допомагають організму правильно засвоювати продукт.
Гірчиця підходить для дієтичного харчування, оскільки є низькокалорійним продуктом. Але вживати її можна тільки якщо немає протипоказань до застосування. Тому, щоб уникнути проблем зі здоров'ям, для початку слід проконсультуватися з лікарем-дієтологом.
Ці приправи впливають на дихальні шляхи, тому з їхньою допомогою очищають носові пазухи і борються з мікробами. Завдяки специфічному аромату, корінь хрону і гірчичні зерна надають стравам пікантності та незвичайного присмаку.
До речі, у багатьох країнах ці рослини застосовуються в кулінарії. Їх додають у майонез, натуральний йогурт, кисломолочний сир і в заправки до легких салатів.
Корисні властивості хрону
Листя і корінь хрону мають такі корисні властивості:
- Листя хрону є міцним антибіотиком і антиоксидантом, тому з нього настоюють настоянки, які допомагають у разі таких захворювань, як артроз, остеохондроз, атеросклероз і остеопороз.
- Примочки з кореня допомагають дезінфікувати садна, рани та порізи.
- Гірчичники з натертого хрону полегшують біль у попереку і в разі ревматизму.
- Вживаючи цю спецію разом із медом, вдасться впоратися з бронхіальним кашлем і звичайною застудою.
- Стимулюють статевий потяг у чоловіків.
- Відновлюють потенцію, покращують репродуктивну функцію і кровообіг у малому тазі.
- Корінь хрону бореться із зайвою вагою, тому його можна їсти під час дієт.
- Корінь використовують як крем від целюліту.
Хрін також посилює апетит і допомагає краще засвоювати їжу. Щоб корінь хрону не нашкодив організму, він має бути без ушкоджень, сухим і середнього розміру.
Корисні властивості гірчиці
Завдяки такому хімічному складу, гірчицю використовують у лікувальних цілях. Вживши невелику кількість прянощі, організм приходить у тонус, швидше зігрівається, людина захищає себе від бактерій і вірусів, а також вона діє як відхаркувальний, проносний і сечогінний засіб. Крім цього, гірчичні зерна наділені такими корисними властивостями:
- За регулярного вживання виступає профілактичним засобом від онкологічних захворювань.
- Допомагає впоратися із застудою, з першими ознаками астми, із закрепами та із зайвою вагою. Але в цих випадках, необхідно знати, в яких дозах варто їсти цю пряність.
- Уповільнюється старіння організму.
- Нейтралізується дія вільних радикалів.
- Біль при артриті стане не таким сильним.
- Рівень холестерину значно зменшиться.
- Запобігає процесу розвитку шкірних інфекцій і рани на тілі загоюються набагато швидше.
- Когнітивні функції мозку починають працювати краще, а кровопостачання посилюється.
- Голосові зв'язки та імунна система зміцнюються, а апетит стає кращим.
- Сприяє кращому засвоєнню жирної та білкової їжі.
А також, якщо зробити з гірчичного порошку маску для волосся, то локони почнуть рости швидше і шевелюра стане набагато пишнішою, ніж раніше.
Багато хто готує гірчицю самостійно, але не всі знають, що під час купівлі гірчичного порошку обов'язково слід звертати увагу на склад і термін придатності.
Протипоказання до застосування і кому варто відмовитися від цих прянощів
Але надмірне вживання цих спецій призводить до опіків, тому їх варто використовувати з обережністю.
А також, корінь хрону і гірчичні зерна протипоказані людям з такими захворюваннями:
- Виразка шлунка.
- Гастрит.
- Виразка дванадцятипалої кишки.
- Хронічне захворювання ШКТ.
- Підвищена кислотність.
- Хвороба печінки та нирок.
А якщо розглядати спеції окремо, то хрін не можна вживати мамам, які годують груддю, вагітним і дітям до 4 років, а гірчицю — алергікам і людям, які хворіють на туберкульоз, запалення легенів, гіпертонію і серцево-судинну дистонію.
Що корисніше — хрін чи гірчиця
Якщо говорити про те, що корисніше: хрін чи гірчиця, то ці рослини не поступаються одна одній. Вони схожі між собою і широко використовуються в кулінарії, медицині та косметології. У цих добавках містяться однакові компоненти, які:
- Впливають на обмін речовин.
- Рятують за перших симптомів ГРВІ.
- Відновлюють кровообіг і тим самим допомагають врятуватися від облисіння.
З огляду на це важко сказати, яка зі спецій корисніша, а яка шкідливіша. Щоб уникнути негативних явищ від цих добавок, слід знати, що добова норма — 1-2 чайних ложок. А також, хрін і гірчицю слід зберігати тільки в скляній тарі та в темному прохолодному місці. Так вийде зберегти всі корисні властивості та не завдати шкоди організму.
Related Posts:
Архивы
Calendar
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Вс |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |