Skip to content

Menu

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Київські розваги
Written by admin on 29.11.2024

Що корисніше для здоров’я хрін або гірчиця

Здоров'я Article

Хрін і гірчиця — найпопулярніші приправи, які додають у страву, намазують на бутерброди або окремо подають на стіл як добавку до гарнірів або салатів. А також, роблять різні маски, мазі та настоянки. Але насправді, в цих прянощах є свої хитрощі. Вони можуть впливати на організм людини, як з користю, так і зі шкодою. Тому, щоб уникнути негативного впливу, необхідно знати, як правильно вживати спеції, а кому взагалі краще від них відмовитися.

Хімічний склад приправ і де вони використовуються

Читать далееКава з коньяком: корисні властивості та можлива шкода

До складу хрону входять такі корисні речовини:

  • Вітамін С і вітаміни групи В.
  • Нікотинова кислота.
  • Мікроелементи і макроелементи (калій, залізо, кальцій, натрій, крохмаль, фітоциди та ефірні гірчичні олії).
  • Каротин.
  • Амінокислоти.

Завдяки цьому складу, хрін наділений таким характерним ароматом і гострим присмаком.

Читать далееЧорний горіх - корисні властивості та шкода

Одне гірчичне зернятко містить велику кількість корисних речовин:

  • Мікроелементи (магній, цинк, калій, кальцій, залізо, натрій).
  • Вітаміни А, Е, D і вітаміни групи В.
  • Жирні кислоти.

Четверту частину складу гірчиці займають жири, що допомагають організму правильно засвоювати продукт.

Читать далееЧай матум: користь і шкода

Гірчиця підходить для дієтичного харчування, оскільки є низькокалорійним продуктом. Але вживати її можна тільки якщо немає протипоказань до застосування. Тому, щоб уникнути проблем зі здоров'ям, для початку слід проконсультуватися з лікарем-дієтологом.

Ці приправи впливають на дихальні шляхи, тому з їхньою допомогою очищають носові пазухи і борються з мікробами. Завдяки специфічному аромату, корінь хрону і гірчичні зерна надають стравам пікантності та незвичайного присмаку.

Читать далееГранатовий соус - користь і шкода

До речі, у багатьох країнах ці рослини застосовуються в кулінарії. Їх додають у майонез, натуральний йогурт, кисломолочний сир і в заправки до легких салатів.

Хрін і гірчиця

Корисні властивості хрону

Читать далееЧай пуер: корисні властивості та шкода

Листя і корінь хрону мають такі корисні властивості:

  • Листя хрону є міцним антибіотиком і антиоксидантом, тому з нього настоюють настоянки, які допомагають у разі таких захворювань, як артроз, остеохондроз, атеросклероз і остеопороз.
  • Примочки з кореня допомагають дезінфікувати садна, рани та порізи.
  • Гірчичники з натертого хрону полегшують біль у попереку і в разі ревматизму.
  • Вживаючи цю спецію разом із медом, вдасться впоратися з бронхіальним кашлем і звичайною застудою.
  • Стимулюють статевий потяг у чоловіків.
  • Відновлюють потенцію, покращують репродуктивну функцію і кровообіг у малому тазі.
  • Корінь хрону бореться із зайвою вагою, тому його можна їсти під час дієт.
  • Корінь використовують як крем від целюліту.

Хрін також посилює апетит і допомагає краще засвоювати їжу. Щоб корінь хрону не нашкодив організму, він має бути без ушкоджень, сухим і середнього розміру.

Хрін

Корисні властивості гірчиці

Завдяки такому хімічному складу, гірчицю використовують у лікувальних цілях. Вживши невелику кількість прянощі, організм приходить у тонус, швидше зігрівається, людина захищає себе від бактерій і вірусів, а також вона діє як відхаркувальний, проносний і сечогінний засіб. Крім цього, гірчичні зерна наділені такими корисними властивостями:

  • За регулярного вживання виступає профілактичним засобом від онкологічних захворювань.
  • Допомагає впоратися із застудою, з першими ознаками астми, із закрепами та із зайвою вагою. Але в цих випадках, необхідно знати, в яких дозах варто їсти цю пряність.
  • Уповільнюється старіння організму.
  • Нейтралізується дія вільних радикалів.
  • Біль при артриті стане не таким сильним.
  • Рівень холестерину значно зменшиться.
  • Запобігає процесу розвитку шкірних інфекцій і рани на тілі загоюються набагато швидше.
  • Когнітивні функції мозку починають працювати краще, а кровопостачання посилюється.
  • Голосові зв'язки та імунна система зміцнюються, а апетит стає кращим.
  • Сприяє кращому засвоєнню жирної та білкової їжі.

А також, якщо зробити з гірчичного порошку маску для волосся, то локони почнуть рости швидше і шевелюра стане набагато пишнішою, ніж раніше.

Багато хто готує гірчицю самостійно, але не всі знають, що під час купівлі гірчичного порошку обов'язково слід звертати увагу на склад і термін придатності.

Гірчиця

Протипоказання до застосування і кому варто відмовитися від цих прянощів

Але надмірне вживання цих спецій призводить до опіків, тому їх варто використовувати з обережністю.

А також, корінь хрону і гірчичні зерна протипоказані людям з такими захворюваннями:

  • Виразка шлунка.
  • Гастрит.
  • Виразка дванадцятипалої кишки.
  • Хронічне захворювання ШКТ.
  • Підвищена кислотність.
  • Хвороба печінки та нирок.

А якщо розглядати спеції окремо, то хрін не можна вживати мамам, які годують груддю, вагітним і дітям до 4 років, а гірчицю — алергікам і людям, які хворіють на туберкульоз, запалення легенів, гіпертонію і серцево-судинну дистонію.

Що корисніше — хрін чи гірчиця

Якщо говорити про те, що корисніше: хрін чи гірчиця, то ці рослини не поступаються одна одній. Вони схожі між собою і широко використовуються в кулінарії, медицині та косметології. У цих добавках містяться однакові компоненти, які:

  • Впливають на обмін речовин.
  • Рятують за перших симптомів ГРВІ.
  • Відновлюють кровообіг і тим самим допомагають врятуватися від облисіння.

З огляду на це важко сказати, яка зі спецій корисніша, а яка шкідливіша. Щоб уникнути негативних явищ від цих добавок, слід знати, що добова норма — 1-2 чайних ложок. А також, хрін і гірчицю слід зберігати тільки в скляній тарі та в темному прохолодному місці. Так вийде зберегти всі корисні властивості та не завдати шкоди організму.

Related Posts:

  • Класичне харчо зі свинини
  • Приготувати горбушу в духовці у фользі
  • Торт медовий рецепт у домашніх умовах
  • Гранатовий соус - користь і шкода
  • Кава з коньяком: корисні властивості та можлива шкода
  • Чорний горіх - корисні властивості та шкода

Архивы

  • Апрель 2025
  • Март 2025
  • Февраль 2025
  • Январь 2025
  • Декабрь 2024
  • Ноябрь 2024
  • Май 2024

Calendar

Апрель 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Мар    

Рубрики

  • Дім і побут
  • Здоров'я
  • Кулінарні рецепти
  • Мода і стиль
  • Рецепти
  • Різне
  • Харчування

Copyright Київські розваги 2025