Кава з коньяком: корисні властивості та можлива шкода
Кава з коньяком — вишуканий напій, усім відомий завдяки поєднанню двох найпоширеніших та найароматніших складових. Вживати його почали в країні витончених гурманів, у Франції. Але там дві складові не змішували: з чашечки пили каву, з чарки — охолоджений коньяк. Він чудово відновлював сили, покращував настрій і тому швидко поширився в Європі. У різних місцевостях змінювалося приготування і, відповідно, виходили різні назви. У цій статті буде розглянуто кілька ключових питань щодо приготування та вживання напою:
Різноманітність назв напою
Каві з коньяком понад сто років. У неї додавали різні спиртні напої, найпопулярніші в даній країні: з віскі — «по-ірландськи», з джином — «по-англійськи», з лікером «Амаретто» — «по-італійськи». Але в результаті всіх експериментів дійшли висновку, що найкраще поєднання — це кава з коньяком, де кожен із напоїв не заглушає, а тонко підкреслює смакові переваги іншого. Його доповнювали різноманітними інгредієнтами і він набував усіляких назв: французька кава — коньяк пили окремо, часто з шоколадом… африканська — з какао і корицею. віденська — з гвоздикою і цедрою цитрусових. баварська — з молоком і жовтком яйця. літній дамський — з морозивом.
Найпоширеніший класичний рецепт: чайна ложка перемелених кавових зерен заливається 200 мл води, доводиться до кипіння в турці. Потім посуд швидко знімають із вогню і настоюють кілька хвилин. Нарешті, до кави додають 50 мл спиртного. Окремо до напою можна подати цукор. Цим способом можна приготувати різноманітні коктейлі.
Щоб вийшов більш м'який, вершковий смак, у каву можна додати коньяк, молоко або вершки, 10 і 20 мл відповідно.
Користь напою
Напій краще вживати в холодні зимові вечори, після важкого робочого дня, або в разі невеликих нездужань, особливо порадує він у хорошій і теплій компанії. Однак цей коктейль має низку особливостей. Він стимулює активність центральної нервової системи, звужує судини і підвищує артеріальний тиск. Коньяк, як і будь-який алкоголь, розширює судини і знижує його в перші 30 хвилин після прийому, потім настає зворотний ефект. Пити краще не більше однієї чашки на добу, в першій половині дня. Напій корисний міцним, здоровим людям, оскільки:
- Стимулює ЦНС і додає бадьорості організму.
- Збільшує концентрацію уваги, піднімає працездатність.
- Підвищує АТ, що добре для гіпотоніків.
- Зменшує явища стресу і депресії.
- Сприяє одужанню під час застуд.
- Допомагає в разі головного та зубного болю.
- Покращує процес засинання.
Шкода від вживання напою
Існують і негативні моменти при вживанні напою, винайденого у Франції:
- Перезбудження нервової системи через постійну стимуляцію.
- Кофеїн вимиває кальцій, що може призвести до остеопорозу.
- Розхитування серцево-судинної системи через перепади тиску.
- Порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту і печінки.
- Порушення сну.
Через те, що кофеїн посилює дію коньяку і навпаки, часто відбувається посилення негативного впливу компонентів. Тому його не можна пити за цілої низки захворювань:
- У разі гіпертонічної хвороби, атеросклерозу, захворювань нервової системи, хвороб ШКТ, остеопорозу (частих переломів).
- Його не рекомендується пити дітям, підліткам, вагітним і жінкам, які годують груддю.
Як вживати напій правильно. Кілька рецептів
Звичайно, хороша, як завжди, золота середина — цей стимулятор матиме сприятливий вплив при вживанні не частіше ніж один-два рази на тиждень і за умови правильного приготування. Потрібно брати натуральні свіжомелені зерна — частіше змішують сорти рабуста й арабіка (небажано застосовувати розчинну каву) — і використовувати тільки якісне спиртне.
Небажано додавати занадто багато спиртного, інакше воно заб'є смак. Ідеальне співвідношення речовин — 3:1. Пити краще маленькими ковтками, не поспішаючи. За високого тиску, прискореного серцебиття від його приготування краще відмовитися.
По-французьки
Французи вживають два напої, не змішуючи. Каву п'ють із чашки, коньяк — із чарки 40 грамів. Можна по черзі відпивати з чашки і з чарки, а можна випити всю каву, запивши її спиртним. Однак слід пам'ятати, що поєднання гарячого та холодного шкідливе для емалі зубів.
По-російськи
На 200 мл води додають півтори чайні ложки перемелених зерен. Потім досипати 1 чайну ложку цукру і долити близько 50 грамів коньяку (для того, щоб відчути смак напою, достатньо додати 1-2 чайні ложки). П'ють невеликими ковтками. Послідовність змішування інгредієнтів не важлива: можна додати в каву коньяк, можна спочатку розмішати на дні чашки коньяк із цукром, і тільки потім додати еспресо.
Кава по-африканськи
Він відрізняється тим, що в напій додають какао
- 150 мл води.
- Півтори чайні ложки кави.
- Пів-ложки какао.
- Щіпка меленої кориці.
- Чайна ложка цукру.
- Півтори ложки коньяку.
Кава з кремом і коньяком
- 150 мл води.
- 1,5 чайні ложки меленої кави.
- Коньяк — 10 г.
- Цукор — 20 г.
- Щіпка ваніліну.
- Вершки — 1 чайна ложка.
- Терті горіхи (будь-які) — 10 г.
- Кориця — 2 г.
- Тертий шоколад — 20 г.
Рецепт відрізняється особливою, суворо заданою послідовністю змішування інгредієнтів. Спочатку в чашку потрібно покласти цукор, змішати з коньяком і залити його свіжозвареною кавою. Щоб приготувати крем, сметану або вершки, збивають або змішують із цукровою пудрою, ваніліном і корицею. Нарешті, крем перемішується і викладається на кавову гущу. Зверху страву посипають тертим шоколадом. За бажання можна додати і горіхи.
Цей благородний і вишуканий напій, приготований власноруч за оригінальним рецептом і випитий у душевній приємній компанії, напевно підніме настрій і принесе хвилини щастя… Але потрібно пам'ятати, що будь-які ліки стають отрутою — все залежить від дози. І кава з коньяком — десерт для міцних людей, бо за даними офіційної медицини, шкоди все-таки більше.