Чай пуер: корисні властивості та шкода
Пуер вважається одним із найдорожчих, найскладніших у приготуванні і тому елітних чайних сортів. Цей напій обожнюють любителі чаювань у всьому світі за свій вишуканий терпкий смак, неповторний рубіновий відтінок і неповторний квітковий аромат. І, звісно, пуер особливо цінується за свої цілющі властивості та вплив, який він чинить на організм. Цей чай неймовірно бадьорить і заряджає енергією, піднімає настрій і лікує багато недуг.
Про способи заварювання, цілющі якості цього напою, а також про його потенційну шкоду ви прочитаєте далі.
Чайний сорт пуер — що про нього потрібно знати
Як і багато інших видів чаю, пуер вперше з'явився і вирощується досі в Китаї, на території поблизу Тибетського нагір'я. Історія напою налічує багато століть — його вживали задовго до правління династії Мін, а зародився напій, як вважається, у стародавніх народів, що населяли територію Китайської імперії (точніше, нинішню провінцію Юньнань)…
Головна особливість (і, для гурманів, перевага) пуеру полягає в унікальному способі його приготування. Листя чайного дерева збирається, дуже сильно скручується доти, доки з нього не виділяється сік. Далі до листя «запускають» спеціальних бактерій, що прискорюють процеси бродіння і наділяють чай певними смаковими якостями.
Потім листя висушується, спресовується, йому надається характерна для пуерів форма маленької «шайби» або цеглинок.
Пуери бувають декількох видів, найпоширенішими є білі, чорні та зелені. Має яскраво виражений смак, а також насичений колір і сильний аромат.
А як цей сорт впливає на здоров'я?
Корисні властивості
- Безсумнівною і, мабуть, головною перевагою напою є його тонізуючий вплив на організм. Одна чашка пуеру здатна підбадьорити не гірше за каву і подарувати відчуття свіжості на цілий день. На користь чаю — і те, що в ньому менший, ніж у каві, вміст кофеїну.
- Чай здатний стимулювати мозкову активність і розумову діяльність. Від нього багаторазово поліпшуються концентрація і увага, запам'ятовування інформації та вирішення складних завдань даються набагато простіше. Через ці властивості рекомендується вживати напій під час напруженого навчання та іспитів для досягнення кращих результатів.
- Китайці, головні споживачі пуеру, відзначають і його протверезний вплив на організм. Таким чином, ефективний напій буде проти похмілля або надмірного сп'яніння.
- Пуер здатний побороти сонливість, зняти втому, зарядити енергією і підняти настрій.
- Чай вкрай сприятливо позначається на здоров'ї та роботі серцево-судинної системи. Нормалізує рівень холестерину в організмі, знижує показники глюкози в крові, регулює артеріальний тиск. Через ці властивості пуер може бути рекомендований особам із гіпотонією.
- Ефективно очищає напій і шлунково-кишковий тракт, покращує травлення, виводить шкідливі речовини, що накопичилися в організмі, — токсини і шлаки.
- Може бути корисним під час схуднення, оскільки здатний активізувати обмін речовин і розщеплення жиру в організмі.
- Регулярне вживання пуеру покращує імунітет, знижує ризик застудних та інфекційних захворювань.
- Також чай очищає печінку від токсичних речовин, що скупчилися в ній.
- Може зменшити кислотність шлунка, знизити ризик гастриту або виразки.
- Напій покращує і прискорює рух крові по судинах, що може служити профілактикою варикозного розширення вен або утворення тромбів.
Протипоказання та можлива шкода
- Наявність серйозних проблем із серцево-судинною системою (стрибків тиску або гіпертонії) є протипоказанням до вживання пуеру.
- При проблемах із нирками також не варто захоплюватися напоєм.
- Не бажано вживати пуер вагітним і жінкам, які годують груддю.
- Не рекомендується пити чай перед сном, оскільки він може спровокувати безсоння або нервове збудження.
- Не варто пити чай на голодний шлунок, оскільки можна викликати подразнення слизової.
- Обов'язково потрібно пам'ятати, що в разі зловживання і перевищення рекомендованої дози (понад сім чашок на день) може з'явитися запаморочення, тахікардія, тремтіння в руках…
Рекомендації щодо вживання
- Щоб напій максимально розкрився, рекомендується під час заварювання використовувати спеціальний посуд (в ідеалі це має бути чайник з іссинської глини або порцеляни, але припустимо використовувати і звичайний скляний посуд).
- Пуер заварюють так: одну пресовану «шайбу» заливають двомастами мілілітрами гарячої води (температура має сягати дев'яноста-ста градусів) і настоюють протягом однієї хвилини. Після закінчення цього часу чай можна розливати по чашках і пити, проте першу заварку рекомендується злити, щоб вимити з чаю бруд і осад і посилити смак.
- Напій можна заварювати неодноразово (близько 5-6 разів), для повноти смаку робити це навіть рекомендується, однак варто враховувати, що час заварювання з кожним разом має збільшуватися на 15-30 секунд.
- Щоб чай не втратив корисних властивостей і аромату, потрібно дотримуватися рекомендованих умов зберігання. Пуер має зберігатися в темному сухому місці з температурою не вище тридцяти і не нижче двадцяти градусів. У жодному разі не варто допускати прямого впливу сонячних променів на чайні брикети.
- Для того, щоб краще відчути смак і аромат напою, рекомендується не додавати до чаю жодних добавок (до речі, в Китаї вживання чаю з цукром взагалі вважається моветоном). Утім, допустимо під час чаювання з'їсти часточку хорошого темного шоколаду або жменю горіхів чи сухофруктів.
Висновок
Пуер — дивовижний чайний напій, що має специфічний терпкий смак і неповторний аромат. Цей чай чудово тонізує, а також покращує мозкову активність. Крім того, пуер допоможе урізноманітнити традиційні чаювання і надати їм зовсім інший настрій.