7 простих бутербродів без хліба
Класика бутербродного жанру — хліб і ковбаса вже не в моді. Усі хочуть схуднути і намагаються виключити з раціону хлібобулочні та ковбасні вироби. Розповімо, як готувати дієтичні сендвічі на сніданок, обід і вечерю та чим замінити в них хліб. Хоча, для різноманітності, можете приготувати бутерброди з червоною рибою і маслом, яким гарантовано зрадіють ваші рідні.
Між нутових котлет
Хліб можна замінити котлетами з нуту та моркви. На їхнє приготування доведеться витратити час, зате страва вийде корисною і незвичайною.
Нут замочіть у теплій воді на 12 годин, найкраще на ніч. Варіть 30 хвилин і пюрируйте блендером. Пюре змішайте з натертою морквою, дрібно нарізаною зеленню, яйцем, сметаною, сіллю і перцем.
Сформуйте котлети з отриманої маси та посмажте на сковорідці в будь-якій рослинній олії або запечіть у духовці.
Між двох таких котлет покладіть: нарізані тонко овочі, наприклад, помідори, перець, цибулю; будь-який сирний сир. Таку страву можна їсти і гарячою, і холодною.
Помідори, спаржа, сир
Легкий овочевий бутерброд без крихти хліба, ідеальний для схуднення. Помідори наріжте досить товстими кружечками, один покладіть на тарілку. Зверху накрийте скибочкою моцарели або іншого сиру. Наступний шар зробіть зі стебел свіжої спаржі та закрийте його ще одним кружечком сиру, а потім помідора.
Кожен шар промажте соусом: рослинна олія, сіль і будь-які спеції. Можна додати подрібнений часник.
Спаржа ідеальна для тих, хто прагне схуднути: калорій у ній мало, а корисних речовин багато. Та й приготувати з неї смачну страву дуже просто. Ось ще один приклад — рулети зі спаржі в беконі. Його легко замінити шинкою або відвареним м’ясом, нарізаним на тонкі пластини.
Баклажановий бутерброд
З баклажанів виходить прекрасна основа для дієтичних сендвічів. Наріжте їх уздовж щільними скибочками, а потім запечіть у духовці або посмажте на грилі.
Всередину баклажанових скибочок можна покласти слайси з помідорів і перцю, цибулю, зелень, відварене і тонко нарізане м’ясо.
А можна зробити більш поживну начинку. Відварене м’ясо подрібніть ножем або розберіть на волокна. Волоські горіхи перетріть на дрібну крихту. Часник пропустіть через часникодавку. Усі інгредієнти змішайте, посоліть, заправте сметаною. Намажте на баклажани.
Японський варіант
Листи норі, які так люблять у суші та ролах, можна використовувати для приготування бутербродів на японський лад. Ефектний спосіб замінити хлібну основу. Для начинки підійдуть рис і найрізноманітніші овочі: огірки, морква, редис, авокадо, спаржа, селера. А також зелень, наприклад, листя шпинату, листового салату, руколи. Якщо не плануєте робити вегетаріанський варіант, додайте шматочки відвареного м’яса, червоної риби або креветок.
Бутерброди стануть ще кориснішими, якщо посипати їх насінням, наприклад гарбузовим, кунжутним, лляним, чіа.
Зелені човники
Найкорисніша альтернатива хлібу — човники із сирих огірків або цукіні. Сподобається шанувальникам здорового харчування і тим, хто хоче схуднути. Овочі розріжте навпіл і «вичерпайте» серединку ложкою. В отримані формочки покладіть начинку. Для неї можна використовувати ту ж саму м’якоть, яку дістали з «човників». Додайте до неї дрібно нарізаний помідор, авокадо, болгарський перець, сир. Полийте соусом з рослинної олії та спецій. Зверху покладіть тонкі шматочки шинки або замініть їх тонкими пластами відвареного м’яса.
У такі човники зручно класти салат, наприклад, із тунцем. Вийде дуже ситно.
Тофу-бутер
Сир із соєвих бобів — король вегетаріанської кухні. У ньому багато рослинного білка, амінокислот, заліза та кальцію і зовсім немає холестерину. А ще він чудово поєднується з будь-якими продуктами. Спробуйте замінити ним хліб.
Дістаньте тофу з пакування, загорніть у серветки та покладіть під легкий прес на 30 хвилин. Це допоможе видалити з продукту зайву рідину.
Щоб зробити основу для бутерброда, розріжте шматок тофу на два широких шари й обсмажте їх на будь-якій рослинній олії до золотистої скоринки.
Між пластами тофу можна покласти найрізноманітніші начинки. Наприклад, такі: огірок, зелень, шинку, сир і заправку з гірчиці та спецій; червону рибу, помідори чері, варені яйця і соус з оливкової олії, лимонного соку, солі та перцю; гриби, обсмажені з цибулею, часником і спеціями, руколу.
Всередину також можна покласти інгредієнти, які використовують у цьому салаті. Тільки тофу буде не всередині начинки, а зовні.
Крутий перець
Болгарський перець — продукт на кухні безцінний. Мало того що корисний і красивий, так ще й у будь-якому вигляді гарний: у нарізці, салаті, супі, запечений, смажений і фарширований. А ще ним можна замінити хлібну основу в бутербродах, щоб веселіше було дотримуватися дієти. Перець треба тільки помити, розрізати вздовж на дві половинки — і яскрава основа для дієтичного сендвіча готова.
Всередину можна покласти: відварене м’ясо або шинку, селеру, авокадо, сир та зелень; бринзу, помідори, тархун; сир із дрібно нарізаною зеленню; смажене яйце, помідори, листя руколи та салату.
Що можна зробити
Перед тим як влаштувати домашню вечірку з переглядом нового фільму, приготуйте на всіх корисні бутерброди.